Кина против стриптиза на сахрани

Кина против стриптиза на сахрани 22.02.2018 21:04 | Агенција

Кинеске власти покренуле су акцију против бизарног обичаја извођења стриптиза на сахранама. Власти тврде да он нарушава "друштвени морал", што представља велики проблем нарочито у руралним подручјима.

Бурлескни шоу који изводе професионалне стриптизете наводи бројне ожалошћене да на сахрану својих ближњих показују своје породично богатство, што је посљедњих година постало веома често.


У посљедњих мјесец дана власти се посебно фокусирају на "стриптиз и остале опсцене и порнографске представе" које се изводе на сахранама, вјенчањима и другим традиционалним јавним окупљањима, саопштило је кинеско Министарство културе.

Власти су у два наврата, 2006. и 2015. године, безуспјешно, покушавале да стану на крај овом ласцивном "обичају". Друга акција се чак проширила на 19 градова у четири кинеске провинције.

Нова кампања апелује на људе да позову специјалну "хотлајн" телефонску линију, када примете "недолично понашање на сахрани" и да пријаве починиоце, за шта слиједи "подстицајна финансијска награда".

Власти посебно имају "пик" на плесну групу "Црвена ружа", која се истакла својим бурлескним наступима, посебно једним из 2015. године, када су на сахрани у провинцији Хебеи, један традиционални кинески плес испратили не тако традиционалним скидањем одеће.

Вођа ове групе, позната по презимену Ли, провела је 15 дана у притвору, а морала је и да плати новчану казну од 70.000 јуана (око 11.300 долара).