Зашто се у браку запуштају мушкарци, а зашто жене

superzena.b92.net
Зашто се у браку запуштају мушкарци, а зашто жене

Научници су већ неколико пута доказали да су мушкарци и жене у браковима склонији гојазности и запуштању изгледа.

Често ћете чути да брачни парови све мање времена посвећују вјежбању и неквалитетно се хране, а све више седе поред телевизора, једу брзу храну и немају жељу да раде на себи, јер су свој циљ испунили - удале су се или оженили су се.


Чини се да се више женама замјера да након удаје и добијања дјеце престају да брину о свом изгледу. Мушкарцима то смета и некада је управо ово разлог превара па чак и развода бракова. Заборавља се чињеница да су и мушкарци ти који престају да маре за свој изглед, а њихови разлози су другачији од женских.

На питања зашто се у браковима запуштају жене, а зашто мушкарци, коме то више смета, да ли ово може да доведе до развода и да ли данашња жена која је и мајка има времена да брине о физичком изгледу, разговарали смо са психологом и специјалистом за партнерске односе Радмилом Вулић Бојовић.

“Шта заправо значи запустити се - не водити рачуна о сопственом изгледу и личној хигијени, занемарити или одлагати своје основне физичке и психолошке потребе, не обављати ствари које знамо да нам пријају, заборавити на себе итд. - управо сте прочитали неке од критеријума за дијагнозу депресије.

Када смо у односу депресивни? Онда, када из неког разлога престане да буде занимљиво и неизвјесно, када смо просто превише сигурни или премало стрепимо или просто када количина обавеза и мањак времена и простора за себе нас преплави као талас.”

На питање зашто се запуштају мушкарци, а зашто жене, Радмила Вулић Бојовић за Супер жену каже:

“Мушкарци се чешће запуштају из мањка неизвесности и изазова, а жене због исцрпљености и премора. Обома је заједничко то што престају да се труде, опусте се и препусте на лош начин. Наравно, ово није стриктно правило и посебну компликацију представља уколико је са овим удружена и злоупотреба алкохола или лекова, тада је ситуација много озбиљнија.”

Да ли запуштање партнера може да доведе до развода?

Некада дугогодишње незадовољство начином на који партнер третира себе прераста у озбиљно незадовољство у односу које може довести и до прекида односа, али чешће до појаве неког трећег, а тада ни развод није далеко.

“Данас се живи брзо и нема се времена, али као што се сваког дана сетите и напуните батерију свог мобилног телефона, тако не пропустите да се посветите некој својој потреби, била она физичка или психолошка. Не тражи превише времена да будете чисти и уредни, да вам зуби буду здрави, да се храните на бољи и умеренији начин, можда почнете да вежбате (не мора у скупој теретани), да мање пијете и пушите и више шетате, читате, мислите, храните лепим стварима сопствени ум...

Не треба заборавити да бринући о себи, заправо бринемо о другима”, закључује Радмила Вулић Бојовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана