Tретирајте интервју за посао као љубавни састанак

Cosmopolitan.rs
Tретирајте интервју за посао као љубавни састанак

Било да је у питању разговор за посао или први дејт са потенцијалним дечком, крајњи циљ је исти. Аналогија има много, а она прва је да је почетна емоција доста слична.

 Прижељкујете радно мjесто на које ћете одлазити са уживањем када устанете, односно партнера поред кога ћете се будити свакога дана насмiјани...

У добром смjеру

Већина нас сања праву љубав, онако како је то изрежирано у холивудским романтичним комедијама. У истој мjери маштамо и о позицији на најбољем послу на свијету. Међутим, у стварном свијету дјевојка мора да се потруди да би пронашла своју прилику из снова. То значи да не чекате да посао о коме маштате искочи из кутије попут кловна са федером, већ је на вама да се стратешки пласирате, што је могуће боље. Обавезно истражите све што је потребно и сазнајте који је најпрактичнији начин да стигнете на право мјесто у право вријеме.

Аплицирање

У потрази за љубављу суштина је да покажете ко сте и шта сте за што краће вријеме. Исто тако, ваш резиме би требало да буде усмјерен на откривање најпожељнијих особина које посједујете. Имате веће шансе да нађете посао који вам одговара, ако искрено наведете своје радно искуство. Ако сте у старту јасни и прецизни, избјегавате потенцијалну конфузију која би могла да настане касније. Можда ће вам дјеловати као да шаљете свој CV у црну рупу, али то је слично као када вам се деси да, послије флерта порукама са много фрајера наиђе онај један.

Нервоза пред састанак

Стрес приликом избора гардеробе за први састанак или интервју за посао може да буде језив - ова црна хаљина или она друга? До тренутка када се нађете очи-у-очи, изгуглали сте све што постоји о дечку са којим се налазите/особи која ће водити интервју. Које је најважније правило за први дејт? Не олајавајте свог бившег! Исто важи и за претходне послове. Ако причате негативно о свом претходном послодавцу, не остављате добар утисак.

Лоптица је са ваше стране

Друга рунда, стиже понуда: да, свиђате им се! Честитајте себи, али припремите се за озбиљнија дешавања. Запамтите: чак и ако тренутно имате само ту опцију, то не значи да морате да прихватите њихову понуду. Ако ипак одлучите да је то права ствар за вас и да је вријеме да озваничите свој пристанак потписивањем уговора, биће потребно да прође одређено вријеме да бисте са сигурношћу могли да осјетите да ли је то Онај Прави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана