Шта све секс “ради” људима?

Агенције
Шта све секс “ради” људима?

Људи проводе много времена размишљајући о сексу, покушавајући да га остваре и на крају га остварују. Разлог није само наставак врсте, јер људи имају сексуалне односе и прије и послије добијања дјеце, ако имају дјецу.

 Постоје бројни разлози зашто је људима секс битан, неки су физички, а неки емотивни, који год ваш разлог био, сигурно је да ћете од секса профитирати.

Током година урађене су бројне студије о добробитима секса, а досад је нађено њих чак 13.

Током секса испуштају се хемикалије које ублажавају бол

Ендорфини су природни лијекови против болова који током секса преплављују тијело и мозак, олакшавајући било који осјећај нелагоде. Код неких људи прекидају главобољу. Осим ендорфина, током секса отпушта се серотонин, од ког се осјећамо срећније.

Секс сагијорева калорије

Не може се сматрати правом вјежбом, али свакако ће сагоријети калорије. Студија спроведена на факултету у Монтреалу покушала је да окрије колико се тачно калорија потроши и показало се да у пола сата мушкарци потроше 101 калорију, а жене 69.

Јача ваш имунолошки систем

Друга студија показала је да студенти који су имали секс бар једном недјељно имају више неких антитела која су важна за борбу против болести. Показало се да је таквих антитела било 30 посто више него код оних који нису имали сексуалне односе.

Секс је добар за срце

Према подацима британског здравственог система, све што захтијева да срце ради брже добро је за вас. У просјеку, најжешћи темпо секса за срце је захтијеван као пењање степеницама.

Помаже у борби против стреса

Осим што се током секса луче хемикалије због којих се осјећамо добро, смањује се кортизол. Истраживања су показала да секс с пенетрацијом помаже људима да се лакше носе са стресом, а свакако и други облици помажу да се опустите.

Смањује ризик од рака простате

Честе ејакулације повезују се са смањеним ризиком од рака простате. Истраживање урађено на 50.000 мушкараца старих између 40 и 75 година показало је да они који тврде да се имају секс 21 или више пута мјесечно имају мањи ризик да ће оболети од оних који су рекли да се имају односе између четири и седам пута. Поновљена студија показала је исте резултате.

Због секса се осјећате здравије

Секс осигурава да се боље осјећамо. Студија спроведена на 3.000 Американаца старих од 57 до 85 година показала је да људи који имају чешће сексуалне односе мисле да су здравији од оних који их уопште немају. Осим тога, заљубљеност је доприносила осјећају бољег здравља.

Смањује ризик од појаве чира на желуцу

Срећан брак повезан је са смањењем ризика од појаве ангине и чира на желуцу код мушкараца. У студији урађеној на 10.000 мушкараца, они који су рекли да су “вољени и подржавани” имали су мањи ризик од појаве ангине. Друга студија на 8.000 људи показала је да они који имају проблеме код куће имају веће шансе да ће обољети од чира на дванаестопалачном цреву. Секс није једини начин да се покаже љубав, али је дефинитивно један од њих.

Секс снижава крвни притисак

Показала је то студија из 2003. Људи који су само држали једно друго за руку десет минута или се грлили 20 секунди нису били под стресом због застрашујућих активности попут јавног наступа.

Побољшава сан

Секс је вјежба, а послије сваке вјежбе осјећамо се уморно. Осим тога, отпуштање окситоцина нас успављују. Код мушкараца оргазам активира префронтални кортекс мозга, што осигурава добар сан.

Због секса су мушкарци емотивнији

Једно истраживање је показало да секс помаже мушкарцима да открију своја осјећања. Посматрала се активност у мозгу мушкараца које су њихове партнерке стимулисале, а показало се да је у тим тренуцима доток крви у инсулу био појачан. Инсула је дио мозга повезан са процесуирањем емоција и бола.

Јача памћење

Секс може побољшати перформансе људи у краткорочним меморијским тестовима, према студији проведеној ове године.

Помаже у смањењу анксиозности

Током секса смањује се проток крви у амигдали, подручју мозга повезаном са тјескобом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана