Шта је тачно брак без љубави и каква је ту улога секса?

Агенције
Шта је тачно брак без љубави и каква је ту улога секса?

Нема љепше емоције од заљубљивања. На почетку сваке озбиљне везе увијек је баш тако, али што сте дуже заједно схватате да је добра комуникација најважнија да би неког волио.

“Брак без љубави немојте бркати с браком без секса. Нема усаглашених критеријума за оно шта чини везу без секса, а дефиниција се разликује од пара до пара”, кажу стручњаци. Они међутим ипак наводе да је брак без секса - ако имате однос мање од једном годишње.


С друге стране, ако сте ваш партнер и ви задовољни сексом једном мјесечно, нема разлога за бригу. Кад је ријеч о љубави, у вези је нема једноставно уколико се не осјећате вољеним од стране партнера.

Који су знакови брака без љубави?

Скоро сваки пар који је у дужој вези прошао је кроз кризу, али ако вам се понављају ови проблеми, можда сте у браку или вези без љубави. Постоји удаљеност између вас. У ужурбаном начину живота партнер или ви врло лако можете гурнути своју везу по страни. Управо је то начин да је уништите, а да нисте свијесни тога.

Комуникација вам је лоша

Ако се често свађате или једноставно не разговарате пуно. Људи се могу удаљити једни од других због стреса, а затим престану да разговарају, а од тога се послије мођете осјетити непожељним.

Изненађујуће, али истинито је да више треба да се бринете ако се уопште не расправљате јер је то знак да једноставно не желите на побољшате ваш однос.

Не водите љубав

Можда имате секс, али не осјећате да је то доживљај љубави већ само физичко задовољство. Теби или твоме партнеру није стало. Неки сматрају апатију гором од мржње или љутње, она је јако снажна емоција, па ако ти партнер ради нешто што би те узнемирило у прошлости, а сада то није случај, то може да буде упозорење.

Партнер не узвраћа труд

Ако сте обоје схватили да на вашем односу треба да радите, а на твој покушај оживљавања односа, партнер не реагује, онда је то лош знак. Ако је твој партнер нарцисоидан, може осјећати да није крив јер не покушава.

Да ли можете поново да вратите љубав у ваш однос или је коначан крај?

На односу је потребно радити. Прво, неко вријеме размислите о томе зашто се ваш однос можда променио и што требате да урадите да га поправите.

Разговарајте са партнером

Причајте једно с другим о томе што вас је привукло у везу, да ли вас то привлачи још увијек? Имај на уму да то могу бити болни разговори. Ако ти се чини да је недостатак труда иза тога, савјетовање може да буде важан корак и место на ком можете радити на питањима попут комуникације, приоритета и сличних сегмената везе.

Паузирајте

То не значи да се једно од вас одсели него да своје слободно вријеме користите одвојено да би размислили о свему, како се осјећате и шта желите од свог односа.

Размислите о разводу

Ако нисте сретни и не видите начин да поправите ваш однос, можда је развод боља опција за обоје. Ово је тежак разговор за обоје, па се припремите, прије него што се одлучите на овај корак. Не би било лоше да одете на индивидуално савјетовање са психотерапеутом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана