Шта је мушкарцима привлачније - добар изглед или интелигенција?

Агенције
Шта је мушкарцима привлачније - добар изглед или интелигенција?

Истраживачи кажу да мушкарце одбијају интелигентне жене и да тај велики "недостатак" успијевају да превазиђу само у случају да је њихова изабраница "изузетно атрактивна".

Научници Економског факултета у Варшави проучавали су резултате више од 4.000 састанака "на слијепо" на којима је око 560 људи имало четири минута да упозна потенцијалне партнере.


Учесници, од којих су сви били студенти Колумбија универзитета у Њујорку, затим су оцијењивали једни друге према привлачности и интелигенцији.

Женама су се допадали или паметни или згодни мушкарци, али су припадници "снажнијег пола" нешто компликованије доживљавали своје партнерке.

Они су, наиме, превасходно цијенили њихов физички изглед, а међу љепотицама су се према њиховом мишљењу истицале оне које су паметне.

Међутим, научници су открили да мушкарци постављају "границу" послије које се интелигенција сматра непожељном, што значи да жена мора бити изузетно привлачна, да би поништила "негативан" утисак који оставља њена интелигенција.

У раду објављеном у часопису "Personality and Individual Differences" стоји: "Док траже партнере, жене не искључују мушкарце који су мање физички атрактивни. Чак и они мушкарци које жене не сматрају привлачним, могу оставити позитиван утисак, ако дјелују интелигентно. Мушкарци, с друге стране, показују потпуно другачији приступ. У њиховој перцепцији, што жена дјелује интелигентније, то мора дјеловати физички привлачније, како би је узели у разматрање за потенцијалну партнерку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана