Шест знакова да сте зависни од секса

Агенције
Шест знакова да сте зависни од секса

Упркос томе што још није јасно дефинисана, зависност од секса свакако представља реалан поремећај у понашању.

Стручњаци истичу да овај медицински проблем не треба мjешати с јаким либидом, као и да не постоји нужно веза између сексуалне зависности и промискуитета или учесталих сексуалних односа, пише Индепендент.


Термин се претежно односи на недостатак контроле са деструктивним импликацијама, што може да се упореди са зависношћу од дрога или алкохола.

Штавише, истраживање Универзитета у Кембриџу показало је да су код људи са компулзивним сексуалним понашањем уочене активности у истим дијеловима мозга као ког људи који пате од завиности од дрога.

Ипак, још је нејасно да ли је зависност од секса манифестација неких других стања попут депресије, анксиозности или је сама по себи коријен проблематичног понашања.

Без обзира на то, психолог Елен Хендриксен набројала је шест симптома који вам могу помоћи да препознате да ли и ви имате овај проблем.

1. Неподударност

Докторка Хендриксен пореди ‘подударност’ (да ли ваше сексуално понашање обогаћује ваш живот и у складу је са вашом личношћу) и ‘неподударност’ (да ли ваше сексуално понашање омета ваше нормално функционисање, посао, односе са породицом, односно води ли занемаривању ваших циљева и интересовања)

2. Недостатак контроле

Ријеч је о потреби која одмах мора да буде задовољена, без обзира на посљедице по здравље, безбједност или живот особе која се упушта у сексуалне односе

3. Компулзивност

Умјесто да понашање води ка томе да се осјећају добро, људи који пате од зависности од секса упуштају се у односе да би се осјећали мање лоше, да смање утицај других проблема или их избјегну. Многи од њих осјећају се потпуно немоћно уколико им секс није доступан.

4. Зависност

Људи са овим проблемом временом могу да се упусте у изузетно ризичне односе како би осјетили исти налет доброг расположења који им је зависност пружала на почетку.

5. Стапање

Доктор каХендриксен овај термин користи за ситуације у којима је секс повезан са оним аспектима живота са којима не би требало да буде, попут самопоуздања, усамљености, среће, страха или туге. Такође може да постоји тенденција за појачаним сексуалним интересовањем у тренуцима депресије или анксиозности, што није карактеристично за здраво сексуално понашање.

6. Дисфункција

Људи који болују од зависности од секса користе друге људе да задовоље своју зависност, што значи да у интеракцији са другима секс представља ултимативни циљ. Оваква врста понашања временом може довести до нездравог односа према сексу, отежаног успостављања емоционалне везе са другима и дисфункционалних веза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана