Седма година брака није кризна, али ова јесте

Tpotral.hr
Седма година брака није кризна, али ова јесте

Криза у браку јавља се нешто касније него што већина нас мисли, али они парови који успију да је преброде поново ће открити срећу заједничког живота...

Сигурно сте већ чули да је седма година брака кризна и да баш у том раздобљу парови почињу да се раздвајају. Али најновије истраживање показало је да то баш и није тачно. Психолози сада тврде да је кризна година брака заправо десета, и да се управо тада дешавају велике свађе које доводе до развода.

У истраживању које су спровели научници Универзитета у Јути (САД), учествовало је више од 2000 жена рођених између 1957. и 1964. године, а све су биле у браку тридесет и нешто година. Примјећено је да се у двије трећине бракова понављао исти образац – парови су прво уживали у срећи, да би потом задовољство почело да опада. Врхунац разилажења догађа се у десетој години заједништва.

Највећи разлог за то је, сматрају стручњаци, незадовољство жене која пуца под пословним и породичним обавезама. Ако парови преживе ту десету годину брака, имају велике шансе да остану заједно до краја живота.

Жене, наиме, временом схватају да немају користи од свађа па одустају, посвећују се себи и својим интересима. Таква стратегија обично уроди плодом јер се након неког времена поновно повезују са супругом, а то значи и да поново уживају у браку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана