Писати о сексу је... као плесати о архитектури

Агенције
Писати о сексу је... као плесати о архитектури

"Негдје у ноћи, експлодирала је залутала ракета," ова екстатична љубавна сцена донијела је писцу Бену Окри престижну награду за "Најгори опис секса у књижевном дјелу".

Окри је, иначе, цјењени писац који је 1991. добио Букерову награду, али овог пута мораће да се задовољи нешто мање важном наградом која се додјељује од 1993. године за лоше написане, површне или сувишне описе секса у модерној књижевности, , пише Guardian.

Нигеријски писац добио је награду за опис секса у свом десетом роману "Доба магије". Награђена сцена секса одвија се у хотелској соби, између члана филмске екипе и његове дјевојке:

"Када је његова рука окрзнула њену брадавицу, притисла је прекидач који ју је запалио. Дотакао јој је трбух, а његова рука као да је палила њену кожу. Обасипао је њено тијело индиректним додирима и горко-слатка сензуалност преплавила јој је мозак. Постала је свјесна да у њој постоје мјеста која је могло да открије само божанство са смислом за хумор."

"Препуштена топлим таласима, далеко од овог свијета, постала је свијесна како клизи у њу. Волио ју је њежно и снажно, мазио јој је врат, обожавао лице додирујући га рукама све док је није сломио и док није почела да ритмично уздиже... Свемир је био у њој и откривао јој се са сваким покретом. Негдје у ноћи, експлодирала је залутала ракета."

Награду је у пишчево име примила уредница издавачке куће "Head of Zeus " која је објавила Окријево 'ремек-дjело еротске литературе'.

"Овим смо испунили снове сваког издавача и освојили хт-трик. Наиме, у истој смо години добили награду за најбољу политичку књигу, Метадата Голд Стандард награду као и награду за Најгори опис секса у књижевном дjелу", нашалила се уредница.

Окри је побjеду однио у оштрој конкуренцији реномираних књижевника. Номинован је био и овогодишњи добитник Букера, Ричард Фланаган, који је написао:

"Руке су пронашле месо, месо, месо. Осјећао је немогућу тежину њених трепавица, пољубио је плитки, ружичасто обојен ров који је остао од гуме њених гаћица, обилазећи њен стомак као што екватор кружи око свијета."

Ту је био и славни Харуки Мураками са реченицама: "Широ је имала мале груде, али њене су брадавице биле тврде попут малих, округлих каменчића. Њене су стидне длаке биле влажне попут тропске шуме…" Номиновани су били и добитник Пулицера Мајкл Канингем, као и Вилбур Смит.

Окри није први реномирани књижевник који је добио ову награду. У прошлости су признање добила многа позната имена из свијета књижевности, као што су Норман Мајлер, и Рејчел Џонсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана