Пет чињеница о сексу о којима нису писали у магазинима

Агенције
Пет чињеница о сексу о којима нису писали у магазинима

Таман када помислите да сте довољно едуковани о сексу, појаве се питања из неке од области које су ријетко покривене текстовима у магазинима, а камоли причом са другарицама и о којима гајимо одређене митове.

1. Метода "извлачења" никако није поуздана опција

 


Докторка Никол Прус истиче да је ризик од трудноће код сваке жене другачији због количине сперматозоида које одређени мушкарац има и због чињенице колико је та сперма здрава - "Немогуће је одредити ризик трудноће, јер то зависи од жене до жене. Стопа неуспјеха за спречавање трудноће користећи методу извлачења је око 23 одосто", истиче додајући да то никако није сигурна и добра опција.

2. Лубриканти спречавају честе уринарне инфекције

Многи не истичу довољно важност лубриканата током предигре. Стручњаци кажу да је он више него добродошао дио предигре, јер смањује могућност од уринарних инфекција које су доста честа посљедица секса.

3. Полно преносиве болести се преносе и преко коже

Већина дјевојака овога није ни свијесна. "Двије инфекције се најчешће преносе током секса са коже, због чега је потребан кондом да смањи ризик, а то су хумани папилома вирус (HPV) и херпес симплекс (HSV)", апелује докторка.

4. Врло је лако зарадити полно преносиву болест

Хламидија и гонореја се врло лако преносе, а многи се стиде да о њима говоре - "Главна баријера ка лијечењу је управо стид, а због тога се људи не тестирају на вријеме, што касније захтјева отежава лијечење", каже др Никол.

5. Неке полне болести се не лијече тако лако

Докторка истиче да одређене мутације полних болести одбијају конвенционалну терапију, што многим дјевојкама зна бити застрашујуће - "Главна брига сексуално активних људи јесте то што су неки сојеви, посебно гонореја, отпорни на конвенционалне методе лијечења", истакла је и додала да је потребна само упорност, а не игнорисање проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана