Njemačka uvodi ministarsko odjeljenje za usamljene

Agencije
Njemačka uvodi ministarsko odjeljenje za usamljene

Berlin - Njemačka razmišlja o uvođenju posebnog odjeljenja unutar ministarstva zdravlja koji bi se brinuo o problemima usamljenih građana, objavili su danas njemački mediji.

“Dosad se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost. Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresija, anksioznosti ali i bolesti krvotoka”, rekao je funkcioner socijalista Karl Lauterbah za dnevnik Velt am Zontag, prenosi Hina.

On je tražio da se po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebnu komisiju pri ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i funkcioner vladajuće Demohrišćanske Unije (CDU/CSU) Markus Vajnberg.

“Mora biti više mjesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život”, rekao je Vajnberg.

Političarka Zelenih Marija Klajn Šmajnk traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mjera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

“Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati”, rekla je Klajn-Smajnk.

Njemački list Velt am Zontag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj mjeri da stručnjaci govore o “epidemiji usamljenosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana