Љубавна прича у 2016: Македонски полицајац и избjеглица из Ирака VIDEO

Агенције
Љубавна прича у 2016: Македонски полицајац и избjеглица из Ирака VIDEO

Сцена која није изгледала као увод у романсу - она је била Ирачанка у маси избjеглица које су покушавале да уђу у Србију, док је он био припадник строгих македонских снага безбjедности које су их надзирале.

Али Нура Аркавази, курдска муслиманка, и православац Боби Додевски заљубили су се убрзо након што су се срели на блатњавој граници почетком марта, а четири мjесеца касније су се већ вjенчали, преноси агенција Франс прес.


Боби се присjећа кишног дана када је први пут видио Нуру на ничијој земљи између двије државе, док је случајно био на дужности, јер је замјенио смјену са колегом.

"То је била судбина", рекао је 35-годишњак новинарима АФП-а уз шољу чаја у његовом малом стану у Куманову, гдје сада срећно живи са својом младом супругом.

Нура (20) је из Дијале, провинције у источном Ираку који потреса насиље. Млада Ирачанка наводи да су екстремисти Исламске државе (ИД) отели њеног оца, инжењера, и да су тражили хиљаде долара откупа за његов повратак.

Избјеглица из Ирака и њен брат, сестра и родитељи су почетком 2016. године напустили свој дом и кренули на дуго путовање. Прешли су границу с Турском, затим су чамцем стигли на грчко острво Лезбос, одакле су ушли у Македонију. Главни циљ је, како наводе, била Њемачка.

Њена породица је наставила пут ка Њемачкој, али је Нура одлучила да остане у Македонији након што ју је погодила аморова стрела.

"Имала сам једноставан сан да живим са својом породицом у Њемачкој", наводи она и додаје да није ни замишљала какво је изненађење чека у Македонији.

Када је први пут срела Бобија, Нура је имала високу температуру и очајнички је жељела да сазна да ли ће њена породица успјети да пређе границу са Србијом и настави пут ка Њемачкој. Балканске земље су управо почеле да затварају своје границе за избјеглице, па је судбина миграната који су тада пролазили кроз Македонију била неизвијесна.

Други полицајци су је упућивали на Бобија јер је он добро говорио енглески језик, а он се побринуо да он и њена болесна мајка добију медицинску помоћ и ћебад.

"Рекао ми је да не бринем и да ће све бити јако добро у мом животу", присјећа се Нура.

Боби, који се разводио два пута, каже да је знао да је пронашао неког посебног.

"Када сам први пут угледао Нуру видио сам нешто добро у њеним очима", наводи он.

Њих двоје су наредних дана проводили више времена заједно, а он је водио њу и њену мајку до локалне пијаце да купују храну и одјећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана