Кратка историја пољупца

Агенције
Кратка историја пољупца

Један од најзанимљвијих историјских докумената о љубљењу потиче из књиге “Дивља Африка” из 1864 у којој британски истраживач Вилијам Винвуд Рид описује како се заљубио у ћерку афричког краља.

Након што ју је убијеђивао неколико мјесеци, успио је да измами један пољубац. Нажалост, ствари нису текле нарочито романтично, јер се никад раније није пољубила, из простог разлога што је протумачила да јој је он сигнализирао да жели да је поједе.

Не изражавају сви своју љубав и обожавање уснама. Штавише, ново истраживање објављено у стручном часопису “American Anthropologist” пише да свега 46 одсто култура пољубац “уста на уста” сматра изразом љубави.

Студија је у супротности са ранијим тврдњама антрополога који тврде да је то понашање готово универзално.

Чарлс Дарвин, отац еволутивне биологије, описао је љубљење у књизи 1872. “Изрази емоција људи и животиња” и направио битну разлику између љубљењем у усне и различитих других гестова који подсјећају на љубљење. Примјетио је да неке културе трљање носева сматрају изразом љубави.

Забеиљжио је чак да у појединим племенима ударају своје лице туђом руком или ногом као “размјену њежности”.

Након што је прикупио тако занимљиве варијације на тему пољупца, Дарвин је претпоставио да можда одражавају инстинктивну жељу да осјете “задовољство у блиском контакту с вољеном особом”.

Неки антополози сматрају да је пољубац само културолошки феномен – нешто што учимо у заједници с другим људима или видимо у медијима, а затим копирамо. Наравно, стил љубљења какав се практикује у Европи, свакако није неопходан с репродуктивне тачке гледишта.

Анторполог Доналд Маршал описао је људе на пацифичком острву Мангаја као сексуално најактивнију етничку групу на свијету. Мушкарци у касним тинејџерским и двадесетим годинама имају и до 21 оргазам недјељно (више од 1.000 годишње), а пољупце у уста уопште нису практиковали до доласка Европљана. Јасно је, дакле, да људи могу и без љубљења.

Ипак, нема сумње да размјена нежности барем у виду “лизања, трљања, чупкања и дувања у лице”, како истиче антрополог Хелен Фишер, постоји свуда.

Можда и најнеобичнији “пољубац” забиљежио је антрополог Бронислав Малиновски 1929. Љубавници на Тробријан острвима у близини Нове Гвинеје једно другом грицкају трепавице у интимним тренуцима и током оргазма.

Када су људи почели да се љубе у уста?

Немогуће је сазнати, али је један од првих писаних трагова о томе стар 3.500 година. Ријеч је о индијским Ведама у којима се не помиње ријеч “пољубац”, али се описује како љубавници “прислањају уста уз уста”, а мушкарац “пије влагу с усана” робиње.

Одатле се могу пратити трагови у Хомеровим , Херодотовим, а касније и римским списима.

Љубљење је касније у неким дјеловима свијета готово ишчезло због религијских доктрина и страха од преношења болести.

Европски начин љубљења проширен је глобализацијом, а касније ширењем културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана