Колико су предрасуде о дугим везама тачне?

onaportal
Колико су предрасуде о дугим везама тачне?

Да ли си почела да се плашиш дуге везе јер ти све другарице говоре да у таквој вези све крене наопако, да ништа није лијепо као на почетку, да је то већ унапред осуђено на пропаст? Да ли те је посматрање лоших бракова и дугих веза других натјерало да се запиташ да ли је права љубав заиста могућа? Ако је тако, вријеме је да чујеш праву и једину истину о дугим везама.

Постоји неколико предрасуда које су постале толико устаљене, да се они који нису никада били дуже вријеме са неким, плаше да започну озбиљну везу из страха да ће их све то задесити. Шта се ту заправо дешава? Ево неколико најчешћих:

1. Почећете да се свађате. Постоје парови који се свађају од самог почетка везе, али овде ћемо обратити пажњу на оне који се свађају тек кад веза мало одмакне. Основни разлог због којег код таквих парова свађе и препирања настају касније је једноставан: на почетку везе су глумили да су нешто што нису, а што су дуже заједно, права личност и карактер морају изаћи на видело. Нормално је да када неког упознајемо желимо да се прикажемо у најбољем свијетлу, али, барем ако планираш да будеш са неким у озбиљнијој вези, немој се претварати да си нешто што ниси. Буди искрена према себи и партнеру, тако ћеш избећи ове свађе. Други разлози за свађе у поодмаклој вези могу бити: партнери све мање пажње обраћају једно на друго, немају стрпљења или временаза проблеме другог, почињу да виде само своје потребе исл. Али ако заиста волиш неког, нећеш дозволити себи да постанеш таква, зар не?

2. Запустићете се. Овдје се мисли на физички изглед. Тачно је да се то дешава многим паровима. Али, то нема никакве везе са самом дугом љубавном везом или браком, то је ствар сваке индивидуе. Ко престане да води рачуна о свом изгледу, угоји се, постане неуредан, значи да се раније дотјеривао само због других. Она особа које води рачуна о себи због саме себе, због личног задовољства, неће себи дозволити тако нешто, колико год веза била дуга.

3. Секс ће постати лош. Ово је предрасуда која многе највише брине. На добар секс утиче много фактора, али једно је сигурно: како веза одмиче он може бити још бољи! Што сте дуже заједно, више ће те познавати једно друго, знаћете шта вам прија, шта не, моћи ћете да се потпуно опустите. Секс може бити лошији једино ако дозволите да вас обузме осјећај монотоније, ако вам се претвори у рутину. То је свакако нешто што се може избјећи, између осталог и тако што ћете експериментисати, тако што ћете стално учити једно о другом... Оно што вас може спутавати да сваким даном све више уживате у сексу јесте мањак самопоуздања, односно ако мислите да сте једно друго престали да желите. Али ако радите на себи, ако сте задовољни сами собом, ако имате животне енергије, нема потребе да страхујете од оваквог проблема.

4. Љубав ће нестати. Питам вас, ако волите неког због тога што је баш такав какав је, како може љубав да нестане (сем ако се та особа потпуно не промјени)? Љубав у дугим везама не нестаје, она се једино може заборавити. То значи да неки парови престану да размишљају једно о другом, престану да уживају једно са другим јер немају времена или почну да узимају партнера здраво за готово. Забораве зашто су се вољели, забораве шта их је код те друге особе привукло... Нормално је да се људи мијењају, али не баш толико да особу са којом смо дуго времена не можемо да препознамо и да не видимо ни један више разлог зашто бисмо је вољели. Дакле, права љубав се негује. Буди у сваком тренутку свјесна онога због чега волиш свог драгог, и сигурно ти се неће десити тај „нестанак" љубави.

Права љубав постоји. Да би заиста вољела неког, мораш да волиш себе. Да би вољела себе, мораш радити на себи. Љубав захтјева стрпљење, разумијевање и поштовање. Ако ништа од овога не недостаје, дуга веза опстаје у својој пуној љепоти, према томе - нема разлога за страх.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана