Како мушкарац манипулише вама, а да тога нисте ни свијесне?

Агенције
Како мушкарац манипулише вама, а да тога нисте ни свијесне?

Танка је линија између партнера који се према вама понаша заштитнички и оног који је доминантан и преузима контролу над вашим животом.

"Иако жене умију да буду посесивне, мушкарци су склонији да постану насилни ако осјете да им је угрожен љубавни живот", тврди докторка Луен Бризендин, професорка клиничке психологије на Универзитету у Калифорнији.


Проблем обично почне њежним опоменама, након неког времена претвара се у контролу, а партнер може да постане и насилан. И све се догађа врло перфидно.

Овако мушкарац манипулише вама: на примјер, он може да открије које су ваше болне тачке па да се, када вас ухвати у тренутку слабости, постави као најдивнија особа на свијету и увјериће вас да су сви против вас, а да вас једино он штити. Важно му је да вас изолује, па да се потпуно ослоните на њега. Често ће оцрнити и чланове ваше породице или пријатеље, само да би вас удаљио од њих.

Када схватите да је заправо он негативац, већ је касно. Међутим, постоје суптилни знакови који упозоравају на то да је ријеч о таквом типу особе. Први и најсумњивији јесте тај да стално њушка око вас, прислушкује ваше разговоре или вас испитује о листи телефонских позива и тражи да објасните који сте број звали.

Сумњиво је и ако стално посматра како се понашате у друштву, па вас често оптужује да кокетирате са сваким ко се насмијао вашој шали. Ако неко покуша да вам се удвара, рећи ће: "Рекао сам ти", као да сте ви криви. Стално вас оптужује, чак и кад застанете да поразговарате са пријатељем из дјетињства.

Такође, настоји да вас емоционално ослаби и није искључено да ћете да осјетите како сте спремни да попустите и да престанете да се дружите са људима које волите само да то њега не би узрујало. Али немојте то да допустите јер тако добија баш оно што жели – потпуну контролу над вашим животом.

Треба да будете опрезни и ако вам не допушта да сами обављате ствари, под изговором да вас штити. Није нормално ни да очекује да се ваш живот стално врти око њега. Поготово ако захтијева да сте му стално на располагању, па очекује да разговарате са њим када он то жели, чак иако сте у том тренутку са својим пријатељима.

Припазите и на болесну љубомору, драматизовање због тога што га не волите колико он воли вас, као и на то да вас увијек натјера да промјените мишљење о нечему јер је он тај који је у праву.

Што је вама горе, њему је боље

Можда то још нисте схватили, али што је вама неугодније у друштву других, то је он задовољнији и осјећа се вољеним. Он је ваш човјек за све: жели да дојурите њему са проблемом, без обзира на то да ли може да вам помогне или не може. Ако позовете некога другог, биће бијесан.

Све што ради вас збуњује

Час је брижан, па бијесни јер није по његовом и сами себе уверавате да ту његову страну треба да занемарите јер вас ипак "много воли".

Или сте са њим, или сте криви

Можда он то неће тако рећи, али ако одлучите да проведете вријеме са неким другим, натјераће вас да се осјећате лоше јер га "игноришете". Понаша се као да је сасвим нормално да му потпуно припадате. И што се више трудите да се изборите за свој простор, он очајнички покушава да вас зароби.

Емоционална манипулација

Ако је ваш партнер, члан породице или друга блиска особа неко поред кога се осјећате лоше, бојите се да га нешто питате или да му нешто кажете, а камоли да му се супротставите јер никад не знате како ће да реагује, можда је ријеч о емоционалном злостављачу.

Такав човјек ће да вам, без икаквог разлога, одржи предавање у којем ће да наброји све ваше мане и да закључи како вам нема помоћи јер сте изгубљен случај, глупи да било што схватите или сте неспособни. Тиме вам уништава самопоштовање.

Није искључено да ће да вам набије на нос људе који су згоднији или успјешнији од вас, а ако икада покушате да се одупрете таквом понашању и одлучите да га напустите, вјероватно ће да падне на колена и да се извини како би поново придобио вашу љубав.

Међутим, све ће то да потраје само до прве слиједеће прилике за ново емоционално злостављање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана