Како да преживите љубавни троугао?

Новости.рс, Татјана Лош
Како да преживите љубавни троугао?

Он се свиђа мени, а ја његовом најбољем пријатељу. Заљубљен сам у њу, али она неће да буде са мном, јер се допадам њеној другарици. Сценарио вам је познат? И нисте га гледали само на биоскопском, него и на "реалном платну"? Мада је у троје увијек тешко, да ли је могуће да таква прича прође без "рањених"?

О позадини љубавног троугла "Новости" су разговарале са психотерапеутом др Зораном Миливојевићем, који објашњава и савјетује како би "учесници" требало да се поставе на начин најближи исправном, с обзиром на то да је у игри са емоцијама исправност увијек лако ломљива категорија. Саговорник "Живота плус" каже да све зависи од тога да ли се и колико дечку свиђа дјевојка у коју је заљубљен његов најбољи друг:

- Поштено би било да поразговара са њим о тој ситуацији, да уважи његова осјећања, али и да се изјасни о својој позицији. Ако се већ одлучио за дјевојку, треба то да му саопшти, али и да има у виду да ће он можда реаговати на начин који не очекује од њега. Уколико је друг емоционално зрео, сигурно ће прихватити стање ствари, у противном ће се осјећати као да му је друг "преотео" дјевојку коју није ни имао и дистанцираће се од њега или чак прекинути однос.

Још је чешћа појава да се другарицама свиђа исто дечко, а онда се он опредјељује за једну од њих две. Тинејџерке углавном имају исту сферу интересовања, у тим годинама не резонују својом главом, него се угледају на блиско окружење, па се неретко заљубе у особу која је другаричина симпатија. Док он не реагује, све је још добро. Међутим, ако почне да узвраћа „миговима" једне од њих две, ситуација се затеже.

Како срце углавном не пита разум, него симпатише по личном нахођењу, многа пријатељства су на тесту. А идеалног рјешења нема, јер не постоји формула по којој би могло да се обрачуна ко како треба да поступи тако да не угрози ни себе ни другог. Миливојевић каже да је најбољи сценарио слиједећи - да "одбачени" друг или другарица прихвати да се не свиђа тој дјевојци/дечку и да се помири са чињеницом да она/он жели везу са његовим/њеним другом односно другарицом. И додаје:

- То не значи да ће „одбачена" особа прихватити да се дружи у троје, јер таква ситуација може да фрустрира. Али од једне зреле личности се очекује да схвати да сви имају право да бирају, што значи да нема разлога да се љути.

Међутим, не размишљају сви у том правцу, па се дешава да се у овом троуглу лоше осјећају сви "актери". Психотерапеут напомиње да би најлошије требало да се осјећа особа која схвата да нема шансе код неког, али замера пријатељу.

- У основи, овде постоји само један чврст однос, а то је онај између два дечка односно две девојке - најбољих пријатеља. Зато, када се девојка која је предмет жеље једног, одлучи за другог, а он пожели да се са њом забавља, тада може да наступи емотивни проблем између два друга. Исто важи и за две другарице и дечка - каже Миливојевић.

Дјевојкама је обично потребно дуже времена да би заборавиле „епизоду" у којој су се осјећале тужно, љуто или разочарано зато што се неки дечко одлучио за њеихову најбољу пријатељицу, а не за њу. Момцима ту више ради сујета, него што стварно пате, али свакако је и за ту врсту „излијечења" неопходно да прође бар неколико недјеља, у тежим „случајевима" и три - четири мјесеца. Међутим, саговорник не искључује ни мржњу или непријатељство као реакцију.

Из страха да се то не догоди и потребе да се другарство сачува, многи се одлучују за линију мањег отпора, па пристају да уђу у везу са пријатељевом "тихом патњом", али се крију. Савјет психотерапеута је да то не чине, јер ће само погоршати већ компликовану ситуацију. Необавезне и пролазне "варијанте" могу да се заташкају, али како човјек никада не зна да ли ће се то претворити у нешто озбиљније, доћи ће у ситуацију да буду ухваћени у лажи. Јер емоционална веза не може да се сакрије од оног с ким си близак. Препорука стручњака зато гласи - разговарај са другом/другарицом, умјесто да се скриваш, јер је искреност елемент блискости.

У доба адолесценције, када се махом бунтовно реагује, свакакви заплети и расплети могу да се очекују од сва три "јунака" приче. Пријатељство може да се настави без обзира да ли ће неко ући у везу са дјевојком, било који друг може да се повуче како би испао добар према најбољем пријатељу, обојица могу да се заинате да ће бити са њом... Другарице врло често бирају пријатељство умјесто љубави, понекад се покаже да им је дечко важнији од другарице, па престану да се друже или обе одлуче да бојкотују момка.

Миливојевићев став је да дјевојка нема никакву обавезу да "чува" однос два друга, у смислу да занемарује своја осјећања и да их се одриче. Оно што се од ње очекује, јесте да има коректан и дистанциран однос према дечку који јој се не свиђа. Неприхватљиво би било да дјевојка манипулише и да оном другом даје лажну наду. А по истом принципу би требало да се резонује и у троуглу који чине двије другарице и момак.

Психотерапеут још додаје да је нормално да како људи одрастају, мијењају вредности и приоритете:

- То значи да им је у шеснаестој можда важнији пријатељ, а десет година касније партнер. У сваком случају, цијела генерација како одраста "путује" ка томе да је породица најбитнија. Старији имају јаснију позицију, па када су заиста заљубљени, предност ће дати љубави, а не пријатељству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана