Холанђанин тражи Наду у коју се заљубио прије 50 година

Агенције
Холанђанин тражи Наду у коју се заљубио прије 50 година

Сплит - Средовјечни Холанђанин Мартин Хендрикс (67) љетовао је прије 50 година у Југославији, на хрватском приморју, гдје је и упознао Наду Меџић из Љубљане.

Сада, пола вијека касније, овај холандски професор жели да пронађе своју Наду. Са том жељом јавио се у холандску емисију "Успомене" ТВ станице Кро, која спаја старе љубави и изгубљене пријатеље, пише Слободна Далмација.

Мартин је испричао да је 1964. камповао на хрватском приморју гдје је упознао Наду. Нажалост, Холанђанин се више и не сјећа у ком је мјесту био, али се сјећа да је Нада на мору била с баком.

Једне вечери је скупио храбрости, сјео поред ње и почели су да разговарају.

"Кад су нам се погледи срели, нисам могао да одвојим очи са ње... Толико ме је очарала, а видио сам да и она мене нетремице гледа. Сјећам се да сам помислио: 'Боже, како је лијепа, тако грациозна и тако лијепе плаве косе'", присјећа се он.

Заједно су провели то и сљедеће љето, а остатак године су се дописивали. Тада су дошли на идеју да Мартин дође код Наде у Словенију и почне да ради у хотелу њених родитеља.

Међутим, његов отац се није сложио с тим. Уплашио се да ће му син отићи у непознату земљу и тамо остати заувијек, због чега му је узео и сакрио пасош, па Мартин није ни могао да отпутује. Отац је за њега планирао другачију будућност - да одслужи војску, заврши факултет и запосли се у својој земљи.

Послије неиспуњених обећања као да се све срушило, писма су стизала све рјеђе, а контакт с Надом се губио. Како је све престало, присјећа се Мартин, не знам ни сам.

У љутини и жељи да је заборави уништио је сва писма, фотографије и њену адресу али сада, пола вијека касније, Мартин би много желио да је види и поприча с њом о заједничкој младости.

Колико се сјећа, Нада је живјела у Љубљани, у Лингартовој улици, и сањала је да једног дана постане докторка.

Мартин је, каже, провео лијеп живот - има двоје дјеце и двоје унучади, а супруга му је преминула у 50. години.

А Наду, каже, никада није заборавио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана