Ево како апстиненција може да утиче на вас

Агенције
Ево како апстиненција може да утиче на вас

Зближавање с партнером, здравије срце или избацивање накупљеног стреса само су неке добробити редовног секса, али и апстиненција може да има неке корисне стране.

Иако се можда чини обрнуто, кратка апстиненција може имати позитиван ефекат на однос између партнера. Сексолог из Торонта, Џесика О’Рајли, за "Canadian Living" каже да се апстиненција међу партнерима разликује. Неки се потпуно удаље и немају никакав физички контакт, други понекад немају само сексуалне односе, али поклањање пажње и пољупци не изостају.

Позитивне стране апстиненције

Након неког времена проведеног у апстиненцији већина људи ће јаче искусити осјећања која се дешавају код додира и секса. Више цијене физички контакт и секс може бити емотивнији и бољи него иначе.

Уздржавање од секса О’Рајли је често препоручивала женама које с партнером нису могле да доживе оргазам и савјетовала да за то вријеме саме истраже своје тијело да би затим могле партнеру да кажу шта им треба у кревету.

Понекад парови намјерно апстинирају и за то вријеме испробавају разне игрице да би открили шта још желе од себе и партнера и шта их узбуђује. Тако могу открити нове ерогене зоне, маштарије и жеље и секс учинити још бољим за обоје.

Апстиненција код мушкараца

Сексуални терапеут Дејвид Мекензи сматра да се код мушкарца суздржавање од секса може негативно одразити јер након неког времена постају стидљивији, а може утицати и на самопоуздање.

Ако се догађа да партнерка често одбија мушкарца, он ће помислити да није довољно добар у кревету и самопоуздање ће бити нарушено.

- Ми гајимо културу атрактивности, па када дуже вријеме људи не могу да пронађу особу са којом би имали однос, осјећају да нису довољно добри-, објаснио је Мекензи и додао да су такве процјене индивидуалне, јер све зависи од тога колико важну улогу секс има у нечијем животу.

Негативне стране апстиненције

Докторка О’Рајли сматра да су неке од негативних страна апстиненције сексуална фрустрација, посебно ако је то некоме ‘издувни вентил’.

- Ако се такав тип људи суздржава од секса због напетости или нерјешених питања у вези, на крају такође може да страда присност са партнером/ком, а то може имати негативан утицај на интимност - рекла је О’Рајли.

Такође додаје да неке особе које се суздржавају од интимних односа могу имати проблема са сексуалном стимулацијом.

Мозак је најмоћнији сексуални орган и попут горива је за сва сексуална осјећања (позитивна или негативна). Ако особа та осјећања потискује под утицајем нечега или неког другог на крају ће имати проблема са сексуалним понашањем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана