Да ли знате ко су бромосексуалци?

Агенције
Да ли знате ко су бромосексуалци?

'Бромосексуалност' је термин којим се описује интензивно, асексуално пријатељство између двојице мушкараца од којих је један хомосексуалац.

Иако имају различите циљеве – једни желе да спавају са женама, а други с мушкарцима – 'бромосексуалци' (сложеница од ријечи браћа и романса, brothers + romace) могу да буду врло добри пријатељи који се одлично разумију.


Пријатељство хетеросексуалних и хомосексуалних мушкараца није новост у свијету, али досад је било прилична непознаница у поп култури.

Један од највећих стереотипа у поп култури убједљиво су жене које имају хомосексуалне пријатеље, а два мушкарца од којих је један хомосексуалац никад нису били претерано заступљени у Холивуду.

Још прије само десет година такво пријатељство широка публика сматрала би неуверљивим, али у посљедње вријеме напокон је почело да се помиње у књигама, на телевизији и у биоскопима.

Препознатљива одлика бромосексуалног односа је мужевност оба пријатеља, за разлику од досадашњег стереотипа у којем мушкарац хомосексуалац помаже свом хетеросексуалном пријатељу у избору одјеће, фризуре или при уређењу ентеријера.

Нови имиџ хомосексуалног пријатеља састоји се од мужевног изгледа у комбинацији са стереотипним, мужевним радњама.

Сада се све више прихвата идеја да хетеросексуални мушкарци могу да буду сјајна подршка својим хомосексуалним пријатељима у изласку ради проналажења и завођења могућих партнера.

Многи мушкарци хомосексуалци избјегавали су откривање свог сексуалног живота свијету из страха да ће изгубити пријатеље. Али многи су били врло пријатно изненађени када су највећу подршку добили управо од својих пријатеља.

Једно од мишљења јесте да култура у којој су хомосексуалци и хетеросексуални мушкарци заједно одрасли знатно доприноси осјећају заједништва међу мушкарцима, без обзира на њихову сексуалну оријентацију.

Старији мушкарци теже традиционалном погледу на хомосексуалце, пуном страха и неразумијевања.

Најзабавнији аспект пријатељства гхомосексуалаца и хетеро мушкараца највјероватније је љубомора. Хетеросексуални мушкарци су прилично љубоморни на то с каквом лакоћом њихови хомосексуални пријатељи проналазе сексуалне партнере за необавезан секс.

Али требало би да знају да су хомосексуалци заправо заиста строги једни према другима када је ријеч о изгледу. С друге стране, хетеро мушкарци могу себи да дозволе да се запусте, а да то нема готово никакав утицај на њихове животе.

Можда највеће изненађење јесте то да хомосексуалци у знатно већој мјери од хетеросексуалаца брину да ли њихов пријатељ мисли да желе нешто сексуално.

Тај застаријели стереотип прате и потешкоће када хомосексуалци и хетеро мушкарци разговарају о сексу. Хомосексуалци не причају о ономе што се догађа за вријеме самог секса већ о околностима које су довеле до те ситуације.

Многи хетеро мушкарци осјећају одређену нелагодност када се говори о хомосексуалном сексу јер су свијесни да ту тему не разумију у потпуности.

Ипак, на крају дана, добро је кад људи с различитим искуствима нормално живе и дијеле пријатељства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана