Да ли сте ви демисексуалац?

Агенције
Да ли сте ви демисексуалац?

Да ли сте икада били у прилици да видите ваше пријатеље како се љубе са потпуним странцима у ноћи и помислили како ви никада тако нешто не бисте могли да урадите?

Ако вам се то догодило, онда бисте ви могли бити демисексуална особа, пише Индипендент.


Демисексуалци су особе којима неко може да се свиди тек онда када га/је упознају. Њима је потребно да осjете јаку емоционалну повезаност да би могли да осjете и јаку сексуалну привлачност.

Остаје нејасно колики проценат популације се идентификује са демисексуалним особинама. Пошто демисексуалност потпада под асексуалност (за коју се претпоставља да обухвата око један проценат људске популације), тај проценат вjероватно није велики.

Од како се термин појавио 2008. године и почео да привлачи пажњу, све више људи је почело да се идентификује са демисексуалношћу. Многи за себе мисле да су веома избирљиви, прије него што сазнају шта је заправо демисексуалност.

Једна корисница форума Редит је своју демисексуалност објаснила ријечима да је, док је била тинејџерка, за себе увијек мислила да је "чудак" док није открила о чему се заправо ту ради.

"Увијек бих се повлачила из друштва када бих осјетила страх да бих могла да будем приморана на неки чин романтичне или сексуалне природе са осталима. Али, убрзо, чим бих се нашла сама у својој соби, жудјела бих за везом са наким и задовољавала своје сексуалне потребе сама."

Она каже да је, када је сазнала за демисексуалност, осјетила "збуњеност, изолацију и бол".

Код демисексуалности није у питању секс, већ бити сексуално привлачан некоме.

Једна 23-годишњакиња је то објаснила овако:

"Када сам била млађа, моји другови су причали о познатим звијездама, а ја нисам могла да разумијем како може да им буде привлачан неко кога никада нису упознали".

Она каже да гаји презир према "на брзака" култури, као и да никако не може да разумије како неко може да се љуби са неким кога је упознао прије само пет минута.

Многи демисексуалци се боре са физичким контактом и интимношћу, прије него што упознају некога.

"Вјерујем да ме није тако лако сексуално 'изазвати' као остатак свијета и много ријеђе осјећам сексуалну привлачност према некоме. Када не осјећам привлачност, морам да упознам ту особу и да сазнам како вреднује моју интелигенцију и личне атрибуте."

Многи људи различитих сексуалних опредјељења би се сагласили са таквим тумачњем, али код демисексуалаца то нема никакве везе са физичким изгледом.

То, опет, не значи да они не цијене физички изглед, само код њих то није оно што пали пламен сексуалности. Осјећањима је потребно да се развију, а када до тога дође, онда је то - то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана