Да ли секс може да се рачуна као вјежбање?

Агенције
Да ли секс може да се рачуна као вјежбање?

Секс и вјежбање имају очигледне сличности, али да ли то значи да и сексуалну активност можемо да посматрамо као врсту вјежбања?

Зависи од онога што сматрате вјежбањем, одговор је стручњака.


У часопису "Maxim" објављени су резултати неколико студија које покушавају да дају одговор на ово питање, а докази иду у корист тога да секс заправо јесте вјежбање.

Студије из шездесетих година су показале да секс повећава број откуцаја срца, удисаја и крвни притисак, што се такође дешава и док вјежбате.

У студији из 2013. године праћен је 21 пар за вријеме вјежбања, али и за време сексуалног односа.

Парови су добили су задатак да вјежбају на траци за трчање 30 минута, и да имају секс најмање једном недјељно у периоду од мјесец дана. Резултати су показали да се секс дефинише као активност "умјереног интензитета", и да на исти начин дејлује на организам.

Предигра се, међутим, не рачуна као вјежбање јер се показало да за вријеме предигре мушкарци троше у просјеку четири калорије по минуту, а жене три калорије за исто вријеме. Ако се узме у обзир да предигра код већине парова траје око пет минута, то би значило да се предигром губи само око 20 калорија.

Осим тога што је секс добра физичка активност, он има и друга благотворна дејства на организам. Тијело, на примјер, за вријеме секса отпушта ендорфин, хормон одговоран за добро расположење, редукцију стреса и повећање самопоуздања.

"Секс не би требало да замјени редовно вјежбање. Било би најбоље када би парови обе активности уклопили у свакодневну рутину, а обзиром на то да у комбинацији итекако побољшавају квалитет живота", изјавио је Ентони Д. Карелис, водећи аутор студије из 2013. године за "Men’s Journal ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана