Бракови без секса. Пропали или ипак не?

Агенције
Бракови без секса. Пропали или ипак не?

"Људи не улазе у везе само због секса. Иако је на почетку јако битан за већину парова, он заправо не одржава брак у животу.

Мислим да моћ партнерства у браку није довољно препозната у нашем друштву. То је оно због чега бракови функционишу, а не секс", изјавила је раније британска глумица Хелен Мирен.

Стручњаци се слажу са њом и тврде да велики број парова налази срећу у браковима без секса.

Да ли може брак без интимног односа да опстане? Управо то питање мучи многе, а стручњаци имају јасан одговор. Може.

Прочитајте пет највећих лажи о браку без секса.

Осуђени су на пропаст

Дугогодишњи брак пун страственог и редовног секса само је мит. Наравно, има парова који успеју годинама да одржавају једнак интензитет хемије као и на почетку везе, али они су ријеткост. Обавезе и дјеца најчешће уносе потпуно другачију динамику у интиму супружника.

Немамо више пуно времена за себе, мијењају нам се приоритети и потребе, а страствена љубав с почетка везе и брака доживљава трансформацију. За успешан брак прије свега је потребно пуно међусобног поштовања и разумијевања. Брак може преживети без секса, али не и без ових ставки.

Ако у браку нема секса, то значи да је нестало и привлачности

Стручњаци кажу да је недостатак привлачности ријетко разлог недостатка секса у браку. До тога пуно чешће доводе други фактори попут стреса, пословних обавеза и здравствених проблема. Партнер вам и даље може бити привлачан, али то неће обавезно подстицати ваш либидо.

Када секс једном престане, нема повратка на старо

Нетачно. Везе и бракови имају много фаза. Често се догоди да секс престане из потпуно оправданих разлога попут доласка детета, болести или неког другог тешког стреса. Ако се пар потруди да гледа на ту фазу свог брака са разумијевањем из свега могу изаћи још јачи и поново успоставити интимну повезаност када за то дође вријеме.

Нема рјешења за овај проблем

Слаб либидо није ријетка појава. Када се нађете у оваквој ситуацији можете се наљутити једно на друго или једноставно можете да покушате отворено да разговарате о томе зашто у вашем браку више нема секса. Пар прво мора себе да преиспита – шта је узрок смањене жеље за сексом?

Здравствени проблем који треба решити? Прописани лијекови који ослабљују либидо? Емотивни проблем који кријете у себи? Финансијски или пословни стрес? Много је разлога због којих секс може да престане, а док не нађете правог "кривца" не можете се ухватити у коштац са ситуацијом.

Заједнички труд и рад на односу додатно може зближити супружнике, а најважније је да запамтите како брак без секса неће у вама створити осјећај усамљености докле год имате отворену и искрену међусобну комуникацију.

У односу без секса губи се љубав и повезаност

Ово је један од највећих митова о браковима без секса. Итекако можете имати брак пун љубави и њежности без интимног односа. Можда више нисте спонтани и страствени као на почетку везе, не губите главу због сваког додира, али то не значи да се више не волите. Блискост се развија на разне начине, а не само путем сексуалног односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана