Богаташи желе љепотице

Агенције
Богаташи желе љепотице

Да је љепота у оку посматрача, већ знамо, али да је то око врло критично ако припада богаташу, открили су нам кинески истраживачи

Желећи да испитају утицај богатства на везе, научници су дошли до занимљивог закључка - добростојећи мушкарци веома су критични кад је изглед партнерке у питању.


Истраживачи су спровели експеримент на студентима у дугогодишњим везама које су насумично расподјелили у двије групе: релативно богату и сиромашну. Испитаници су прошли низ психолошких игрица и задатака како би се уживјели у додијељену улогу. Затим су попуњавали упитник у ком су, између осталог, оцијењивали задовољство љубавном везом и физички изглед партнерке. Испоставило се да су "богати" испитаници били мање задовољни изгледом партнерке него "сиромашни". Код жена, замишљено богатство није имало ефекта на оцијену задовољства партнеровим изгледом.

И док је овај експеримент донекле изненадио научнике, други је потврдио ранија сазнања о већем самопоуздању добростојећих особа. Богати мушкарци и жене показали су већу спремност да приђу атрактивном припаднику супротног пола.

Студија је објављена у магазину "Границе у психологији", а научници вјерују да њени резултати важе у свим културама јер је основни принцип бирања партнера сличан свуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана