Зашто неки људи могу да једу много, а да се не угоје ни грам?

Агенције
Зашто неки људи могу да једу много, а да се не угоје ни грам?

“Лако је њему. Ја чим поједем нешто, одмах ми се залепи”, једна је од реченица када људи описују пријатеље који безмало испразне фрижидер и не угоје се ни грам. Најновије научно истраживање каже да има истине у томе.

Бити мршав изгледа да није само питање здраве исхране, већ и генетике. Научници су открили одређене генетске регије које омогућавају неким људима да буду мршави. Међународни тим, који је своје истраживање објавио у часопису “ПЛОС џенетикс”, сматра да су за витак стас неких људи више заслужни гени, него ли обраћање пажње на исхрану.

Упркос томе што су протеклих година научници пронашли стотине различитих генетских промена, које повећавају шансу да људи постану гојазни, много мање пажње било је усмjерено на потрагу за генима чији је ефекат потпуно супротан.

Овај пут, стручњаци су упоредили узорке ДНК од 1.600 особа у Великој Британији са индексом тjелесне масе испод 18 са узорцима 2.000 изузетно гојазних људи и 10.400 људи уобичајене масе.

Осим тога, узимани су у обзир детаљно попуњени упитници, у којима су испитаници морали да дају информације о свом стилу живота и потенцијалним поремећајима у исхрани.

Тако је откривено да гојазни људи врло често посjедују гене повезане са вишком килограма. Са друге стране, витки људи су имали врло мало поменутих гена, али су имали промjене у генетских регијама које се повезују са здравом мршавошћу.

Вођа истраживања професор Садаф Фаруки, са Универзитета Кембриџ, позвао је људе да мање осуђују гојазне људе.

“Ова студија показала је по први пут да здрави мршави људи су често такви зато што су мање оптерећени лошим генима који су повезани са гојазношћу, а не зато што су морално супериорнији или имају снажнију вољу, како често воле да истичу”, истиче Фаруки.

Ипак, стручњаци истичу да упркос овим закључцима на стање тијела умногоме и даље утичу начин живота, исхрана, стомачна флора и физичка активност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана