Umro Žoel Robišon, francuski kuvar s najviše Mišelinovih zvjezdica

Agencije
Umro Žoel Robišon, francuski kuvar s najviše Mišelinovih zvjezdica

Proglašen je kuvarom 20. vijeka, a njegovo ime bilo je sinonim za biznis.

Žoel Robišon, koji sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta posjeduje rekordnu 31 Mišelinovu zvezdicu, preminuo je u 73. godini od raka, piše francuski list Figaro.


“Žoel Robišon, šef kuhinje, vizionar s najviše zvjezdica na svijetu, napustio nas je danas. Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umijećem, koje je podigao na nivo umjetnosti, slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju kuvara”, napisao je na Tviteru portparol francuske vlade Bendžamin Grivo.

Slavni Francuz proglašen je i kuvarom vijeka 1989. godine u francuskom restoranskom vodiču “Gault et Millauga”.

Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gurmanstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali kuvarom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja “nove kuhinje”, piše Rojters.

“Što sam stariji, to sam svjesniji proste istine - što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti”, rekao je jednom Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu.

On je važio za perfekcionistu koji je znao da usavrši sasvim obična jela, poput pirea od krompira, koji je bio njegov zaštitni znak.

Robišon je postao sinonim za biznis jer je otvarao restorane širom svijeta od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Tokija i Njujorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana