Бака која је освојила интернет: Рецепти уз које дјевојке у Србији уче да кувају

B92
Бака која је освојила интернет: Рецепти уз које дјевојке у Србији уче да кувају

Бака Јела је креаторка блога "Код баке у гостима", а захваљујући свом младалачком духу, предузетнишву и смислу за кување једна је од омиљених кулинарки на интернету и, може се рећи, права Јутјуб звијезда.

 Уз њене рецепте се учи да кува, унапређује већ стечено знање и стално добијају нове гастро-идеје. У разговору за "Супер жену" истиче да су јој млади главна циљна група, те њима највише ове рецепте и посвећује.

Када је Јелена Јела Петровић пре пар година покренула "Бакину кухињу" није ни слутила колику ће славу доживјети њени рецепти. Како је уопште дошла на идеју?

"Често сам гледала туђе видео канале у којима се оглашавају како старији тако и млади људи у кулинарству. Неки су ми се допали, а код појединих сам видела да би ја то сигурно боље урадила. Решила сам да урадим прве снимке рецепата, са слабом камером, са мало несигурности и неискуства, као и са великом пажњом на то шта треба све рећи. У томе су ми много помогли моји сестрићи који су ми дали праве предлоге, као и програм у коме бих радила и обрађивала снимке. Брзо сам ја све то схватала иако сам већ у годинама, али имала сам доста искуства. Што је најважније јако сам гуглала и читала на стотине и стотине туторијала младих који су то много боље знали од мене", каже бака Јела додајући да је кренуло несигурним корацима, али са великом жељом да све то пренесе младим нараштајима – "За годину дана имала сам 2.000 чланова, а за две године ево има нас преко 34.000"

Јела каже да је главни циљ њеног канала да уведе младе у свијет кулинарства показујући им лагане, јефтине рецепте који ће бити за свачији џеп и то корак по корак. Рецепте који настају у Деспотовцу прате наши људи из цијелог свијета.

Али питање је – за колико је људи бака највише кувала до сад?

"Ми смо некада били велика и срећна породица. Неки су отишли за својом судбином или већ онако како је Бог одредио. Док смо били заједно бака је кувала за све, моји дивни унучићи одрастали су у бакиној кухињи и данас су то велики и лепи момци који су мени и супругу све на свету"

Бака каже да слаткише које припрема обично шаље унуцима, а кувана јела остану у кући будући да их прави за двије особе. Ипак, у њеним јелима уживају и комшије и они који немају довољно новца да их сами припремају. Тајни састојци у њеним рецептима, каже, не одстоје.

"У мојим рецептима нема тајни, сваки је приказан у целости и никада ништа нисам сакрила, напротив, уколико нешто и погрешим увек дам савет како би било боље урадити. То заиста не би било фер према мојим фановима јер они то нису заслужили", искрена је Јела.

Истиче да никако не би могла без помоћи свог супруга који је главни снадбевач намирница, а често се нађе иза камере, па је познат и као човјек из сенке.

"Могу вам рећи да је постао љубимац бакиног канала и веома је важно шта ће он рећи - да ли је рецепт добар или не", рекла је бака и додала да је срећна што има публику пуну љубави која уз јутарњу кафу једва чека њен нови рецепт, а суботом и живо укључење.

У куваним јелима је ненадмашна, али публика ипак више воли када спрема кисела теста. Признаје да се и њој понекад омакне покоја грешка.

"Било је свачега, то је углавном због брзине јер понекад снимам и по три рецепта дневно. Десило ми се да рецепт не успе јер сам журила и нисам стигла све да отрпатим, па онда радим поново. У снимању одстоји мала доза напетости и нервозе коју морам да сакријем да публика не осети. Велики је то посао и обавеза. Понекад ми ускоче и хејтери са неким својим неугодним коментарима, али борим се. Имам доста искуства и преко 40 година рада у кухињи. Моја струка нема везе са тим већ генетика. Имам сестру и брата које неизмерно волим, а наша мајка је била врхунска куварица. Нас две смо доста тога наследиле од ње", закључила је у разговору за наш портал.

Бака Јела је креаторка блога "Код баке у гостима",

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана