Vedran Pehar frontmen “Brkova” za “Glas Srpske”: Bunt i kritičko mišljenje uvijek potrebni

Danko Kuzmanović
Vedran Pehar frontmen “Brkova” za “Glas Srpske”: Bunt i kritičko mišljenje uvijek potrebni

Ako pričamo o panku kao muzici, popularnost panka kao žanra nije baš na svom vrhuncu. Pank nije samo muzika, za mene je to način razmišljanja i stav prema životu. Želim da mislim svojom glavom, tu popularnost ne igra nikakvu ulogu.

Teško mi je reći da li je veća potražnja za pank izvođačima u teškim vremenima. Može biti tako, a i ne mora. Definitivno je to muzika koja je nastala i stasala među radničkom klasom.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Vedran Pehar, poznatiji kao Šamso 69, frontmen grupe “Brkovi”, koja će nastupiti ove godine na manifestaciji “Živjeti slobodno” 8. maja na tvrđavi Kastel, ali i na “OK festu”, koji se održava od 12. do 14. jula na Tjentištu.

GLAS: Šta jedan bend treba da uradi da premosti jaz između bine i publike?

PEHAR: Ne postoji univerzalni recept za to. Publika osjeti kad je neko na bini opušten i pozitivno nastrojen, pa se energija prenese i na njih. Mi od samih početaka publiku doživljavamo kao svoje poznanike, često i prijatelje, želimo biti ravnopravni s njima jer mislimo da nam je svima isti cilj, uživati u muzici, družiti se i što bolje zabaviti.

GLAS: Da li nam je danas ta energija potrebnija više nego ikad?

PEHAR: Pamtim i dosta gora vremena, ali naravno da postoji jako puno toga na čemu kao društvo treba da poradimo. Bunt i kritičko mišljenje koje pank kao pokret donosi sa sobom po meni su uvijek potrebni.

GLAS: Kada ne svirate, šta slušate u slobodno vrijeme?

PEHAR: Gomilu toga, u stvari sve osim klasičnog bluza i džeza. Dosta slušam rege, pogotovo kako dolazi ljepše vrijeme. Nedavno sam otkrio ruski bend “Bitting Elbows”, video-spotovi su im skroz odvaljeni. “The Specials” su izdali novi album relativno nedavno, a sviđa mi se i posljednji hit Seke Aleksić. Slušao sam kod prijatelja na roštilju neke stare rokabili stvari. Osim toga, snimili smo neke nove pjesme na probama, pa preslušavam dosta i to da vidim koliko smo griješili i treba li možda promijeniti nešto.

GLAS: Spot za “Odlazim” izazvao je dosta komentara da ste napokon počeli snimati profesionalne spotove, ali i pravite ozbiljnije pjesme. Kako komentarišete to?

PEHAR: Pa čudi me to, da ne kažem da me nasmijava. Taj spot je daleko od profesionalnog, počevši od budžeta do svega ostalog. Snimili smo ga uz pomoć prijatelja malo boljim fotoaparatom. Krešo (glavni lik) je profi glumac, to je jedino što je profi u toj priči. Volio bih da smo u mogućnosti da snimamo puno bolje spotove. Mislim da je video dosta bitan u prezentaciji pjesme i bolje je kad ga ima. Što se tiče pjesme, pala mi je na pamet sasvim slučajno kao i svaka do sada. Nije ozbiljnija od nekih ranijih pjesama.

GLAS: Ima li bend “Brkovi” nekakav definisan cilj koji želi da postigne svojim radom?

PEHAR: Želimo još više i bolje svirati, snimiti još gomilu pjesama, po mogućnosti dobrih, nastupati više u inostranstvu, putovati, družiti se, upoznati još super ljudi, biti što duže zdravi i ostati dobri prijatelji.

GLAS: Šta vas više zabavlja, nastupi ili stvaranje novih pjesama?

PEHAR: I jedno i drugo. Volimo ići u studio i snimati nove pjesme. To je posebna magija i čarolija, nikad ne možeš biti potpuno spreman za to jer ne ispadne sve kako si zamislio, pa je cijela stvar još uzbudljivija. Obožavam preslušavati prve snimke i ne mogu dočekati da mi ih pošalju kako bih napokon čuo kako je sve ispalo. S druge strane, putovanja nose sa sobom posebnu draž. Zamislite kako smo se osjećali mi mali ljudi s ulice kada smo prvi put nastupali u Sofiji, Pragu ili Londonu. To je teško opisati riječima.

GLAS: Kako vam se dopada ideja i ambijent u kojem se odvija “OK fest” i šta publika može da očekuje na vašem nastupu?

PEHAR: Svi u bendu jako volimo prirodu. Svirali smo na dosta festivala i mogu reći da se malo koji može pohvaliti tako fascinantnom lokacijom kao “OK fest”. Obećao sam sebi da moram jednom posjetiti to mjesto privatno i na miru uživati nekoliko dana. Što se tiče nastupa, tu mogu obećati da ćemo kao i svaki put dati sve od sebe i nećemo se nimalo štedjeti na bini. Obratićemo posebnu pažnju i na izbor pjesama koje ćemo izvoditi, da to zaista bude najbolje što u tom trenutku možemo ponuditi.

“Živjeti slobodno”

GLAS: Ove godine ste dio događaja “Živjeti slobodno” koji se održava u Banjaluci, povodom obilježavanja Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom? Živimo li danas slobodno? Koliko ovaj događaj znači za vas koji ćete nastupiti i šta očekuje publiku koja će doći?

PEHAR: Do sada nismo nastupali na toj manifestaciji i velika nam je čast da smo ove godine pozvani. Nikad dosta slobode i borbe za nju. Grupa “Brkovi” u potpunosti podupire svaku inicijativu koja se suprotstavlja mržnji, netrpeljivosti, represiji, nasilju i sličnim nuspojavama u društvu. Odabir izvođača je brutalan! “Goblini”, “Hladno pivo” i “Brkovi”. Nikada se nismo susreli u toj kombinaciji, za koju mislim da je ubitačna. Očekuje nas višesatna gromoglasna zabava. Oni koji izdrže do kraja sutradan bi mogli duže spavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana