Тајна бијеле хаљине која је уздрмала Холивуд

Guardian

Ове седмице навршава се тачно 60 година откако је Мерилин Монро закорачила на отвор подземне жељезнице у Њујорку и ушла у историју поп културе.

Култна сцена из филма "Седам година вјерности" Билија Вајлдера снимљена је у септембру 1954. године, а британски "Гардијан" открива неколико занимљивих података о овој сцени и Мерилин Монро које можда нисте знали, иако сте је с уживањем гледали на великом платну и малом екрану…

Снимање ове сцене у Њујорку, на углу Авеније Лексингтон и 52. улице, било је заказано за један сат послије поноћи. Мерилин и екипу дочекало је неколико хиљада посјетилаца и више од 100 фотографа. Глумица је морала да понови сцену чак 14 пута.

Ипак, коначна верзија која је ушла у филм снимљена је у Фоксовом студију у Калифорнији, иако су у промотивне сврхе коришћене фотографије с њујоршког снимања.

Мерилин је водила рачуна о томе шта ће "показати" у филму, па је тако пажљиво кротила своју хаљину, а да би се додатно осигурала од нежељених снимака, носила је дупли веш.

Фанови су и филм и сцену дочекали с одушевљењем, била је задовољна и критика, али не и тадашњи супруг Мерилин Монро, легендарни спортиста Џо ди Мађо. Када је сцена најзад снимљена у Њујорку, на снимању је накратко завладала тишина, присјећа се фотограф Џорџ С. Зимбел. Димађо је излијетео са сета бијесан због онога што је гледало хиљаду људи. По повратку у Калифорнију, Мерилин Монро је поднијела захтјев за развод од Ди Мађа, између осталог и због наношења душевне патње и жестоке свађе коју су имали у хотелу послије снимања у Њујорку.


Хаљина коју је Мерилин носила у култној сцени дјело је дизајнера Вилијама Травиле, чији потпис стоји на бројним креацијама које је Мерилин Монро носила и у осталим филмовима. Међутим, он није био толико одушевљен овом креацијом, па ју је својевремено назвао "будаластом малом хаљином". То му свакако није сметало да се радује 2011. године када је хаљина на аукцији продата за 4,6 милиона долара.

Хаљину је до тада посједовала Деби Рејнолд, али је банкротирала и морала да прода бројне сувенире и меморабилије из холивудске историје. Према њеним ријечима, 1971. године хаљину је купила за свега 200 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана