Skandalozna prošlost norveške princeze

Agencije
Skandalozna prošlost norveške princeze

Njena veza sa norveškim princom Hokonom, a kasnije i veridba, privukla je veliki broj kontroverzi, budući da je Mete-Marit bila bivša konobarica i da je već imala dijete iz vanbračne veze sa čovjekom osuđivanim za posjedovanje narkotika.

Norveška princeza Mete-Marit je rođena kao Mete-Marit Tjesem Hejbi 19. avgusta 1973. u Kristijansandu, Norveška. Njeni roditelji, poznati novinar Sven O. Hejbi i Marit Tjesem, razveli su se kada je Mete-Marit imala jedanaest godina i Mete-Marit i njena dva brata i sestra su ostali da žive sa svojom majkom. Međutim, niko od njih nije mogao ni da zamisli kakav će buran život da vodi Mete-Marit.

Ona i Hokon, prestolonaslednik Norveške, upoznali su se 1999. godine preko zajedničkih prijatelja. Njihova veza, a kasnije i vjeridba, privukla je veliki broj kontroverzi, budući da je Mete-Marit bila bivša konobarica i da je već imala djete iz vanbračne veze sa čovjekom osuđivanim za posjedovanje narkotika. Nekoliko dana prije kraljevskog venčanja 2001. godine, buduća norveška princeza javno se izvinila podanicima zbog svoje skandalozne prošlosti.

Na vrlo emotivnoj konferenciji za novinare, ona je govorila o svojoj buntovnoj mladosti.

"Moj mladalački bunt bio je mnogo izraženiji nego kod većine drugih mladih ljudi. Zbog toga sam vodila prilično raskalašan život", objasnila je tada gospođica Hoibi, misleći na vrijeme kada je bila redovna na divljim žurkama po Oslu na kojima se konzumirala droga.

"Na tim zabavama prelazili smo granice", priznala je Mete-Marit, zaplakavši se pred novinarima. "To iskustvo sam skupo platila i trebalo mi je mnogo vremena da se od njega oporavim."

U Norveškoj otprilike polovinu djece rađaju samohrane majke, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Norvežana nije marila za to što je njihova buduća kraljica već imala dijete niti što su ona i prestolonaslednik živjeli zajedno u stanu u Oslu iako su bili nevjenčani.

Međutim, problem je u tome što će prestolonaslijednik Hakon, kada naslijedi svog oca, kralja Haralda, postati ne samo kralj, već i poglavar državne Luteranske crkve koja ne odobrava vanbračnu zajednicu. Dakle, za Norvežane nije bio problem ni dijete, ni vanbračna zajednica, već to što većina podanika ove kraljevine nimalo ne odobrava konzumiranje droge, pa je popularnost kraljevske porodice osetno opala kada se saznalo da je buduća princeza posećivala takve zabave.

"Želim da iskoristim ovu priliku da kažem da osuđujem upotrebu droge", izjavila je tada Mete-Marit, ali nije precizirala da li ju je i sama konzumirala. "Nemoguće je vratiti vrijeme kako bih ponovo bila u situaciji da mogu da odlučim o tome, ali bih voljela da mogu", dodala je i zamolila prisutne novinare da se više ne bave njenom prošlošću. "Nadam se da više neću morati da govorim o svojoj prošlosti i da će štampa poštovati moju želju."

Sa druge strane, princ Hokon je izjavio da je od samog početka svoje veze sa gospođicom Hoibi imao veliku podršku svojih roditelja.

"Ono što se desilo među nama i što nam je zajedničko, bilo je suviše jako da bih mogao da se toga odreknem", rekao je Hokon.

Sin Mete-Marit neće dobiti titulu, neće moći da jednoga dana postane kralj i princ Hokon ga nije usvojio, ali je prestolonaslednik od prvog dana činio sve da dječak postane ravnopravni član velike kraljevske porodice.

Hokon i Mete-Marit imaju dvoje biološke djece, koji zauzimaju drugo i treće mjesto u liniji nasljedstva norveškog prestola, a takođe su i u liniji nasljedstva prestola Ujedinjenog Kraljevstva i još petnaest država Komonvelta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana