Sedam nepoznatih činjenica o životu Koko Šanel

elle.rs
Sedam nepoznatih činjenica o životu Koko Šanel

Danas Šanel spada u najluksuznije brendove top klase, ali je u vrijeme velike Koko to bio ekstravagantan iskorak napred za sve pojmove mode.

Tačno 19. avgusta navršilo se 130 godina od rođenja kreatorke koja je bila prvi vizionar mode, žena koja je proslavila sofisticiran stil i koja je kompletnoj modnoj industriji dala vjetar u leđa i odvela je korak napred.

Njen stil ispratio je veliki broj dizajnera, od Toma Forda preko Helmuta Langa, Dereka Lama, Oskara de la Rente i Karla Lagerfelda, koji je omogućio eponomnoj liniji da živi i poslije Koko. U želji da obilježimo 130 godina od rođenja velike Koko, odlučili smo da vam donesemo 7 manje poznatih činjenica o francuskoj dizajnerki.

1. Opatice su slavnoj kreatorki pružile prvo znanje o tkanju

Opatice iz samostana u kom je Koko odrastala su slavnoj kreatorki pružile skoro pa kompletno znanje o tkanju, materijalima koje je Šanel kasnije iskoristila kreirajući svoje modele.

2. Prije modne karijere, Koko je bila pjevačica

Da, dobro ste pročitali. Slavna kreatorka (kojoj je pravo ime Gabrielle) je pjevala u čuvenom pariskom bistrou „la Rotunde". Upravo ju je pesma "Who has seen Coco in the Trocadero?" , koju je često pjevala, inspirisala da kasnije da sebi nadimak "Koko".

3. Imala je aferu sa nacistom

Tokom Drugog svjetskog rata, ona je bila u vezi sa njemačkim oficirom, Hansom Guntherom von Dinklageom, koji je bio jedan od ključnih njemačkih špijuna. Još uvijek su nedokazane indicije da je sama kreatorka bila špijun.

4. Ona je prvi dizajner koji je lansirao soptsveni parfem

Sada već kultni parfem Šanel 5 je prvi parfem koji je nazvan po nekom dizajneru. Ovo je bio potez prave "šefice".

5. Drugi svjetski rat je uništio posao kreatorke

Ratno vrijeme je bilo krajnje kontroverzan period za kreatorku koju su optuživali da je pored ljubavne afere sa nacistom. Optužbe su prisilile kreatorku da zatvori svoj butik 1939. godine, ali čim se rat završio - Koko se vratila i to trijumfalno.

6. Londonska ulična rasveta ima ugraviran logo čuvene kratorke, dva slova CC koja se prepliću

Ko god je šetao Londonom, i to oko Vestminstera mogao je da primjeti ovaj detalj za koji se vezuje krajnje romantična legenda po kojoj je vojvoda od Vestminstera bio toliko zaljubljen u svoju ljubavnicu, pa je odlučio da njene inicijale ugravira pored svog "W". Ali ta legenda je izgleda samo legenda, s obzirom na to da svi u Londonu tvrde da su isprepletena slova inicijali "City Councila".

7. Većina citata koja se pripisuju kreatorki nisu njeni

Iako je bila vrlo britkog uma, kreatorka ne stoji iza svakog citata koji joj se pripisuje. Na primjer, ovaj nije njen: "Gdje bi neko trebao da stavi parfem?" mlada djevojka je upitala, a kreatorka joj odgovorila: „Na mjestima na kojima želi da je muškarac poljubi".

Izvor:elle.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana