Retford želi više vremena da provodi u društvu reditelja

Agencije
Retford želi više vremena da provodi u društvu reditelja

Glumac Robert Redford, osnivač festivala američkog nezavisnog filma “Sandens”, čije je ovogodišnje izdanje počelo u petak u gradu Park Siti u Juti, izjavio je da se povlači iz organizacije tog festivala, koji je proslavio brojne danas poznate reditelje.

Slavni glumac je na konferenciji za novinare rekao da je došlo vrijeme, poslije 34 godine od prvog izdanja festivala, da se povuče.

Redford je dodao da će i dalje biti prisutan na festivalu, ali da želi više vremena da provodi u društvu reditelja.

Njegova najava o povlačenju podudara se sa ranijom najavom o povlačenju iz svijeta filma poslije ostvarenja “The old man and the gun”, koji se od oktobra prikazuje u SAD.

Redford (82) režirao je devet dugometražnih filmova, a za “Obične ljude” dobio je “Oskara” 1981. godine.

Nikada nije dobio “Oskara” za glumu, iako je imao više uloga u kultnim filmovima, kao što su  “Žaoka”, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Tri kondorova dana” i “Moja Afrika”. Počasnog “Oskara” za životno djelo dobio je 2002. godine.

Festival “Sandens”, čiji je osnivač, postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, koji pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko danas svjetski poznatih reditelja, među kojima su Kventin Tarantino, Pol Tomas Anderson i Daren Aronofski, doživjeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravo na “Sandensu”. Redford je tu manifestaciju nazvao po filmskom klasiku “Buč Kesidi i Sandens Kid” iz 1969. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana