Ретфорд жели више времена да проводи у друштву редитеља

Агенције
Ретфорд жели више времена да проводи у друштву редитеља

Глумац Роберт Редфорд, оснивач фестивала америчког независног филма “Санденс”, чије је овогодишње издање почело у петак у граду Парк Сити у Јути, изјавио је да се повлачи из организације тог фестивала, који је прославио бројне данас познате редитеље.

Славни глумац је на конференцији за новинаре рекао да је дошло вријеме, послије 34 године од првог издања фестивала, да се повуче.

Редфорд је додао да ће и даље бити присутан на фестивалу, али да жели више времена да проводи у друштву редитеља.

Његова најава о повлачењу подудара се са ранијом најавом о повлачењу из свијета филма послије остварења “Тхе олд ман анд тхе гун”, који се од октобра приказује у САД.

Редфорд (82) режирао је девет дугометражних филмова, а за “Обичне људе” добио је “Оскара” 1981. године.

Никада није добио “Оскара” за глуму, иако је имао више улога у култним филмовима, као што су  “Жаока”, “Сви предсједникови људи”, “Три кондорова дана” и “Моја Африка”. Почасног “Оскара” за животно дјело добио је 2002. године.

Фестивал “Санденс”, чији је оснивач, постао је један од најзначајнијих америчких фестивала независног филма, који пружа прилику перспективним филмским ствараоцима који се баве документарним, иностраним и независним филмом да промовишу своје пројекте и привуку пажњу шире јавности.

Неколико данас свјетски познатих редитеља, међу којима су Квентин Тарантино, Пол Томас Андерсон и Дарен Аронофски, доживјели су свој велики пробој на филмску сцену управо на “Санденсу”. Редфорд је ту манифестацију назвао по филмском класику “Буч Кесиди и Санденс Кид” из 1969. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана