Redford: Nije želio da Bočeli bude predstavljen kao slijep

Agencije
Redford: Nije želio da Bočeli bude predstavljen kao slijep

Andrea Bočeli je inspirisao jednog od vodećih britanskih reditelja da njegovu životnu priču prenese na veliko platno. Jedini pjevačev zahtjev je bio da to što je slijep ne bude predstavljeno kao hendikep.

Film “Music of Silence” režirao je Majkl Redford, a pjevača glumi Tobi Sebastijan, koga znamo iz serije “Igra prestola”.

Andrea Bočeli je italijanski tenor koji je glasom uspio da zavede svijet. Potpuno je oslijepio u 12. godini, a njegova majka je rekla da mu je muzika bila jedina utjeha.

Bočeli je zamolio reditelja da ga ne predstavi kao slijepu osobu jer je “većinu života proveo pokušavajući da se pretvara da može da vidi”. Pjevač ne želi da dovodi ljude u neprijatne situacije i vjeruje da “niko ne želi da ga vidi kako traži stolicu kao očajnik, ispruženih ruku”.

- On koristi razne trikove. Šutnuće stolicu stopalom da bi vidio gdje je. I, naravno, ima apsolutno razvijena druga čula. Može da namiriše, dodirne, osjeti, a iznad svega da čuje. Bukvalno pukne prstima i kaže koliko je daleko zid - rekao je režiser Majkl Redford.

U filmu igraju i Antonio Banderas i naš glumac Miloš Biković.

Ljekari su savjetovali Andreinoj majci da abortira jer su predvidjeli da će biti rođen slabovid. Mama Edi i tata Alesandro su to odbili. Odmah poslije rođenja je konstatovano da ima brojne probleme sa vidom i poslije mnogobrojnih posjeta ljekarima postavljena mu je dijagnoza glaukoma. U 12. godini je potpuno oslijepio usljed povrede koju je zadobio igrajući fudbal. Bio je golman, lopta ga je udarila u oko i imao je povredu mozga. Da bi zaustavili krvarenje u glavi, ljekari su pokušali da mu spasu vid stavljanjem pijavica na glavu, ali nisu uspjeli.

Kada je potpuno oslijepio, Bočeli je naučio Brajevo pismo i koristio prste da bi naučio note i počeo da svira klavir. Studirao je pravo u Pizi i zarađivao pjevajući po noćnim barovima. Život mu se okrenuo 1993. godine, kada ga je u 34. godini primijetio Lučano Pavaroti, koji ga je poveo na turneju i pružio mu podršku u karijeri. Od tada do danas prodao je više od 80 miliona albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana