Прва жена српског Плејбоја, а данас уредница РТС-а, о Хјуу Хефнеру

Б92
Прва жена српског Плејбоја, а данас уредница РТС-а, о Хјуу Хефнеру

Хју Хефнер, који је преминуо у 91. години, покренуо је магазин "Плејбој" у децембру 1953. године. На насловној страни првог броја налазила се фотографија тада непознате наге Мерлин Монро. Први број српског издања "Плејбоја" појавио се на киосцима у децембру 2003. године, на 50. годишњицу матичног издања.

Ту прву насловницу красила је фотографија тада водитељке, а сада уреднице Јавног сервиса РТС-а Оливере Ковачевић, која је за телевизију О2 испричала на шта њу асоцира славни Хју Хефнер.


"Човек који је већ преживео рај", каже Оливера присјећајући се зашто је баш она изабрана за прво лице са "Плејбојеве" насловнице.

"Била је изборна кампања у Србији тада и они су проценили да би било добро да то буде жена која је у вези са политиком. После изласка те прве насловне стране, ја сам имала сам рекорду гледаност моје емисије. Први политички интервју за 'Плејбој' је дао тадашњи премијер Зоран Живковић, а колегиница која га је интервјуисала ми је рекла да прво што је питао је 'Ко је на насовној страни", каже Оливера Ковачевић.

Тај примјерак продат је у преко 60.000 примерака. Посљедњи, у 20 пута мањем тиражу. Од децембра 2014. године српско издање "Плејбоја" не можете да нађете на трафици јер је тада, због ниског тиража, престао да излази.

Али зашто је то тако и да ли су српски читаоци у овом магазина очекивали порнографски садржај?

"Читаоци су били размажени раскошним садржајем, а лепа жена је заузимала 5 до 10 одсто. Под лупу смо стављали све ствари које се дешавају око нас, да избегнемо равнотежу тираније и коректности...", каже бивши уредник српског "Плејбоја" Игор Каранов.

Амерички власници "Плејбоја" су навели да је због интернета голотиња постала превазиђена, па порнографски часописи више нису економски исплативи. Зато су 2015. године фотографије голих жена престали да објављују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана