Принц Карађорђевић се огласио писмено: Мој деда купио Бели двор, тражим правду

Б92
Принц Карађорђевић се огласио писмено: Мој деда купио Бели двор, тражим правду

Принц Александар Карађорђевић изјавио је да има апсолутне и необориве доказе да је његов деда краљ Александар I из личних средстава купио Бели двор.

Како је навео у писаној изјави, принц Алексадар Карађорђевић наводи да има апсолутне и необориве доказе да је његов деда краљ Александар I из личних средстава купио, изградио и одржавао Краљевски и Бели двор у оквиру комплекса на Дедињу, те да питање власништва имовине мора да се ријеши одмах, на пријатељски и цивилизован начин. Он је у писаној изјави навео да у име свих грађана чија је имовина незаконито одузета, као и имовина његове породице, хитно тражи правду.

"Приватно власништво не може да се третира другачије у зависности од тога да ли је стечено у прошлости или садашњости, то су двоструки стандарди. Крајње је време да се сва питања власништва над украденом имовином реше одмах, коректно и без даљег одуговлачења", наводи се у саопштењу канцеларије Карађорђевића.

Карађорђевић је казао да је уз два двора, приватна имовина краља Александра I и садржај сефа 555 у Народној банци.

"Приватно власништво је једно од најосновнијих људских права и основа је свих демократских и цивилизованих земаља. Србија је доживела бројне неправде, и њен народ не заслужује још једну", навео је он.

Управни суд поништио је рjешење Министарства финансија Србије којим је одбијен захтjев династије Карађорђевић за повраћај Белог двора на Дедињу, у Београду, или обештећење, и донијеће одлуку о финансијској надокнади за некретнине које потражује та породица, што по закону може да достигне максимално 500.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана