Преминуо легендарни модни дизајнер Карл Лагерфелд

Агенције
Преминуо легендарни модни дизајнер Карл Лагерфелд

Легендарни њемачки модни дизајнер Карл Лагерфелд умро је у 85. години.

Креативни директор Шханела, умро је након неколико седмица боловања 19. фебруара, извјештава француски магазин “Closer”. 

Лагерфелд у јануару први пут није присуствовао ревији модне куће “Шанел”, чији је креативни директор.

Тада је из “Шанела” саопштено да “због умора” није могао да буде присутан на догађају.

Карл Ото Лагерфелд рођен је 10. септембра 1933. године у Хамбургу, у врло богатој породици. Лагерфелд је емигрирао у Париз са 14 година.

Године 1954. добио је награду Секретаријата за вуну за свој модел вуненог капута, а на истом такмичењу “Yves Saint Laurent” је освојио признање за модел хаљине.

Три велике модне куће обиљежиле су његов живот – “Фенди”, за који креира од 1967. године, “Xhloe”, којој се прикључио наредне деценије, и “Chanel”, гдје је почео с колекцијом високе моде 1982. године.

Парфеме Лагерфелд лансирао је 1975. године, а од 1984. води и своју личну етикету да би, како је казао, имао “посебан канал за изражавање интелектуалног сексепила”. Сарадњу с кућом “Chloe” окончао је 1997. године кад ју је преузела Стела Мекартни.

Године 2005. Лагерфелд је продао свој бренд (Lagerfeld Gallery и Lagerfeld) Томију Хилфигеру, али је задржао потпуну креаторску контролу. Његов имагинативни дух не пропушта изазове, па је тако Кајзер Карл, како га новинари понекад зову, креирао 2010. године двије линије обуће за италијанску етикету “Хоган”, а 2011. открио и да је дизајнирао колекцију стакла за шведску компанију “Orrefors”.

“Највише уживам кад радим нешто што никад раније нисам радио”, казао је некада јединствени Нијемац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана