Preminuo Džoni Holidej, legenda francuskog rokenrola

Srna
Preminuo Džoni Holidej, legenda francuskog rokenrola

Pariz - Legenda francuskog rokenrola Žan-Filip Smet, poznatiji kao Džoni Holidej, preminuo je u 74. godini, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

„Džoni Holidej nas je napustio. Saopštavam to i ne vjerujem u riječi koje pišem. Ali da, istina je. Moj čovjek više nije sa nama“, napisala je Džonijeva supruga Leticija u saopštenju poslatom agenciji AFP.

Holidej je za milione obožavalaca u Francuskoj bio „francuski Elvis“ i prodao je više ploča od bilo kog drugog izvođača u toj zemlji.

Francuski muzičar se borio protiv raka pluća, a njegova smrt pokrenula je špekulacije o njegovom zdravlju i „prepunila“ društvene mreže porukama obožavalaca, političara i poznatih ličnosti.

„Bio je ikona energičnosti više od 50 godina“, rekao je Makron.

Smatra se da je Holidej tokom nekoliko decenija prodao više od 100 miliona primjeraka albuma.

Francuski roker nikada nije postao zvijezda u SAD, ali je imao čitavu „legiju“ obožavalaca u Fancuskoj i u zemljama francuskog govornog područja širom svijeta.

Povodom smrti legende francuskog rokenrola, oglasili su se i francusko-kanadska pjevačica Selin Dion, koja je rekla da je Holidej bio „džin u šoubiznisu i istinska ikona“, kao i američki muzičar Leni Kravic, koji je izjavio da je Holidejeva duša „čisti rokenrol“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana