Познати обољели од сиде: Фреди Меркјури, Меџик Џонсон, Чарли Шин...

Агенције
Познати обољели од сиде: Фреди Меркјури, Меџик Џонсон, Чарли Шин...

Фреди Меркјури био је међу првим познатим личностима који су признали да имају сиду и на тај начин скинули стигму која је пратила људе заражене HIV-ом.

Неки од тих славних личности, активно се боре са овом болешћу, док су други, нажалост, подлегли њеним посљедицама.

Фреди Меркјури

Фреди Меркјури прва је свјетска звезда за коју је јавно било познато да је преминуо од посљедица AIDS-а. Умро је од упале плућа изазване AIDS-ом 1991. Имао је само 45 година. Он је 24 сата пред смрт открио да има сиду.

Рок Хадсон

Сматра се једним од најбољих глумаца свих времена. Било је познато да је геј, али никад то није признао у јавности. Објавио је да има AIDS 1985. године, а умро је само три мјесеца касније.

Ентони Перкинс

Најпознатији је по својој улози у филму Психо, иако је до тада већ био номинован за Тонија и Оскара и освојио Златни глобус. Било је познато да има односе и са женама и са мушкарцима. Умро је од упале плућа 1992. узроковане AIDS-ом, а уз њега је била супруга Бери Беренсон и њихова два сина.

Бред Дејвис

Најпознатији је по својој улози у филму “Midnnight Express”. Био је бивши зависник о дрогама, а волео је и мушкарце и жене и то је јавно признао. Сазнао је да има HIV 1985. али морао је то да крије како би могао да настави да ради и издржава породицу. Имао је супругу и сина. Његова удовица Сузан Блустајн наставила је да ради као активисткиња у борби против AIDS-а.

Артур Еш
Амерички тенисер се заразио вирусом 1988. године, када је примио крв током своје друге операције срца. Његова болест је била тајна све до 1992. године, када је часопис “USA Today” то открио. Посљедње дане живота провео је пишући своје мемоаре “Days of Grace”, које је завршио недјељу дана пред смрт.

Меџик Џонсон

Чувени играч “ЛА Лејкерса” је изненадио цео свет када је давне 1991. године открио да је заражен HIV. Он је најбољи примjер да се уз правилну терапију са овим вирусом дуго живи. Ова животна недаћа га није спречила да буде сјајан спортски аналитичар и бизнисмен. Он је и познати HIV активиста и одмах је пружио подршку Чарлију Шину када се сазнало да је и глумац заражен.

Чарли Шин

Дуго су се протезале приче да је један холивудски глумац HIV позитиван, али да то скрива како му не би пропала каријера, а и да га не би тужиле његове некадашње сексуалне партнерке. На крају је изашло на површину да је у питању Чарли Шин.

Ђиа Мари Каранги

Она је позната као први амерички супермодел. Иако је имала прилично успjешну каријеру, одала се се хероину. Након што је зависност ухватила маха, њена каријера се суновратила. Преминула је у 26. години након борбе са сидом. О њеном животу снимљен је филм 1998. године у којем је главну улогу тумачила Анђелина Џоли.

Еазy-Е

Овај репер завршио је на хитној због тешког напада нечега за шта је он мислио да је астма. Дијагностификовали су му HIV и за мање од мjесец дана умро је од компликација изазваних AIDS-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана