Počinje Demofest

Aleksandra Glišić
Počinje Demofest

Jubilarni, deseti "Demofest", najpoznatiji festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi, počinje danas na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Ljubitelji dobrog zvuka imaće priliku da uživaju u nastupima brojnih internacionalnih i regionalnih muzičkih zvijezda, kao i 50 demo bendova iz cijelog regiona, koji će nastupati na dvije festivalske bine.

Tokom tri dana festivala, do 22. jula, u revijalnom programu "Demofesta" nastupiće Rudimental DJ set, Marki Ramone, Ky-Mani Marley, "Freemasons", "Funkerman", "Dubioza kolektiv", kao i Edo Maajka, "Bad Copy", Lačni Franz, "Projekt Rakija", zahvaljujući generalnom sponzoru jubilarnog "Demofesta" – "Banjalučkoj pivari". Zasviraće i prošlogodišnji pobjednici "Seine", "Letarg" i "Degeneza", dok će za lokalnu podršku biti zaduženi "Sopot", "Shanghai Streer Fight" i "Važno obavještenje".

Adiko banka je zvanična partner banka "Demofesta". Direktor Adiko banke a.d. Banjaluka Mario Ivanković i direktorica "Demofesta" Brankica Janković potpisali su juče ugovor o sponzorstvu jubilarnog izdanja ovog festivala.

- Ono što povezuje Adiko banku i "Demofest" jeste zajednička regionalna publika i hrabrost da se razmišlja i djeluje van krutih okvira naših industrija. Adiko je moderna regionalna banka koja posebno vodi računa o mlađoj populaciji te na ovaj način izgrađuje mostove povjerenja i znakove prepoznatljivosti - rekao je Mario Ivanković.

Uz glavni program, svi posjetioci tvrđave Kastel će moći da se zabave uz razne druge sadržaje, koji su pripremili organizatori i sponzori festivala.

- Radujem se ponovnoj saradnji i želim iskreno da zahvalim u ime svih mladih muzičara iz zemalja regiona kojima je Adiko banka, zajedno sa drugim sponzorima festivala, omogućila da dođu u Banjaluku i pokažu muzički talenat i kreativno stvaralaštvo, odmjeravajući snage sa svojim kolegama - kaže Brankica Janković.

"Demofest" je uvršten na UNESKO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Evrope. Prijatelj festivala je kompanija "m:tel", a oficijelni telefon festivala "Huawei P10".

Dnevni program

Pored večernjeg programa, "Demofest" je i ove godine spremio dnevne sadržaje tokom sva tri festivalska dana. Sve aktivnosti dnevnog programa festivala biće organizovane u Banskom dvoru Kulturnom centru. U okviru dnevnog programa publika će moći da prisustvuje okruglom stolu "Žene u umjetnosti" i promociji knjige Vedrane Rudan "Muškarac u grlu". Ovaj dio festivala obuhvata i "Dinja – stendap šou" sa Sandrom Silađev - Dinjom, čak četiri izložbe, promociju albuma prvenca grupe "Seine", pobjednika prethodnog "Demofesta", kao i promocije lokalnih bendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana