Почео Октоберфест

Агенције
Почео Октоберфест

Берлин - У Минхену је данас, отварањем првог бурета пива, уз музику и окићене поворке љубитеља народне забаве које су дефиловале улицама баварске престонице, означен почетак традиционалног, 181. Октоберфеста на коме се очекују милиони посјетилаца.

Част да отвори прво буре пива, а тиме и означи почетак овог највећег народног фестивала на свијету припада већ деценијама градоначелнику Минхена Дитеру Рајтеру, који је данас, са четири ударца, отворио прво буре пива и тиме прогласио отвореним овогодишњи Октоберфест.

И ове године ће вјеште баваске конобарице, носећи и по десетак кригли у рукама одушевљавати госте из Европе, Америке, Аустралије, а организатори очекују да ће се за вријеме дана забаве попити више од шест милиона литара пива.

"Октоберфест", заштитни знак Баварске, одржава се скоро два вијека, а све је почело великом коњичком трком на свадби престолонасљедника Лудвига Баварског и принцезе Терезе Саксонске, 1810. Зато се пољана на којој се одржава фестивал назива Терезине ливаде.

У почетку је било планирано да забава у знак сјећања на свадбу Лудвига Баварског траје неколико дана, а затим се то продужило на двије недјеље. Почиње се увијек крајем септембра, а организатори имају испланирано вријеме одржавања "Октоберфеста" за наредних десетак година.

Као и раније, музика и алкохол су дио ове забаве, а када је ријеч о пиву и Баварцима, досадашње искуство показује да се, углавном, попије онолико милиона литара пива, колико има и посјетилаца.

На вашару ће и ове године бити свега - и печених волова, и бијелих кобасица, и коленица, и лицидерских срца и мирисних слаткиша и других баварских специјалитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана