Oni su slavni, poznati, a iz hobija i špijuni!

24sata.hr
Oni su slavni, poznati, a iz hobija i špijuni!

Kad zamišljamo špijune, prvi nam na pamet padnu osobe koje ne prezaju ni od čega kako bi sakupile potrebne informacije. Štaviše, smatramo ih potpunim anonimusima, jer specifičan posao kojim se bave to i zahtjeva.. Međutim, potpuno suprotno mišljenju većine, špijuni su bili mnogi slavni i svjetski poznati ljudi .

 

Mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih.

Frank Sinatra 

Što se tiče ovog legendarnog muzičara, bitno je naglasiti, kako pišu strani mediji, da priče o njemu kao špijunu nikad nisu potvrđene. No, glasine o njegovoj povezanosti s mafijom i CIA postoje već decenijama, a čak je snimljeno i par filmova na tu temu. Prema tvrdnjama njegove ćerke Tine, Sinatra je često favorizovao CIA. Navodno nije bio špijun u tradicionalnom smislu, ali je radio za njih kao kurir određenih informacija, a svoj privatni avion stavio im je na raspolaganje. Kad bi bilo potrebno CIA bi ga kontaktirala i tražila od njega da preveze njima potrebnu osobu kako ne bi ostavili pisani trag.  

Keri Grant

Glumac koji je važio za pravog šarmera, čak se i pojavio se u nekoliko filmova u kojima se radnja vrtjela oko špijunaže. Navodno mu je bila ponuđena i uloga Džejmsa Bonda, ali ju je on odbio. Ono što niste znali je da je Keri Grant, dok je vladao Holivudom, radio i kao operativac za britansku vladu, barem tako pišu strani mediji. On nije pokušavao da sazna američke tajne već je morao držati oko na sumnjivim nacističkim simpatizerima tokom Drugog svjetskog rata, uključujući i kolege glumce poput Erola Flina. Grant je bio veliki britanski pristalica tokom ratnih akcija i čak im je donirao i plate od svoja dva filma.  

Marlen Ditrih

Marlen je bila jedna od najpoznatijih njemačkih glumica, no po svemu sudeći čvrsto je bila protiv Hitlera i njegovog nacističkog režima. Glumica je 1939. godine postala američka državljanka, a bila je jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dvije turneje za "United Service Organisations" pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI podacima i dalje se sumnja da je na početku rata bila njemačka špijunka.

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica svoje domovine te da je očajnički željela da pomogne u borbi da se porazi Treći Rajh. Ditrihova je navodno špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koja je 1944. godine započela projekat "Musac". Riječ je bila o emitovanju muzičke propagande radi demoralisanja neprijateljskih vojnika. Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obije strane.

Hari Hudini

Ako bi ikada razmišljali o tome koga da zaposlite kao špijuna, većini bi istog trena na um pao jedan od najvećih iluzionista u istoriji. Hari Hudini, prema jednoj od objavljenih autobiografija, radio je za savezničke snage (Velika Britanija, SSSR i SAD), tačnije Skotland Jard i za američke tajne službe. Hudini je navodno putovao svijom prativši ruske anarhiste i prikupljao vredne informacije za američku i britansku vladu.

U Evropi je u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da ga sveže u lance i stavi u ćeliju, a onda je svoje umijće bijega koristio kako bi ih zadivio. Hudinija povezuju s Vilijamom Melvilom, britanskim špijunom koji ga je spomenuo u svom dnevniku, a koji je radio za Skotland Jard gdje su navodno bili i Hudinijevi počeci.

Sterling Hejden

Ime Sterling Hejden možda nećete prepoznati, no riječ je o američkom književniku i glumcu poznatom po ulozi korumpiranog policajca Meklaskija u Kopolinom "Kumu" iz 1972. godine, a publika ga pamti po ulogama u brojnim klasicima. Ovaj glumac bio je prikriveni operativac američke vlade što je, ni manje ni više, potvrđeno upravo sa njihove strane. Padobranom je slijeteo u Hrvatsku kako bi špijunirao fašistički pokret koji je tada bio u nastajanju. To je bilo za vrijeme dok je radio u OSS-u tokom Drugog svjetskog rata, i to samo nekoliko godina prije nego što je dobio ulogu u filmu "Asphalt Jungle".

Laki Lučijano

Laki Lučijano je bez sumnje najozloglašenija osoba koju ćemo ovde spomenuti. On je bio jedan od najpoznatijih američkih mafijaša svih vremena, a smatraju ga i jednim od najodgovornijih za rast trgovine heroinom 40-ih godina prošlog vijeka u Americi. Tokom Drugog svjetskog rata, mornarička tajna služba sumnjala je da su nacisti primali informacije o kretanju brodova na Atlantskom okeanu, a znali su da porodice kriminalaca kontrolišu sve što se događa na dokovima u Njujorku. Lučijano je bio angažovan od strane OSS-a, zajedno sa šefom mafije Majerom Lanskijem kako bi otkrili one koji prenose informacije. Dvojac je na hiljade informatora isporučio vladi pod šifrovanim imenom "Operacija Podvodni svijet". To nije bilo sve. OSS ga je opet angažovao kako bi iskoristio svoje kontakte na Siciliji i pronašao informacije o pokretima nacističkih grupacija u Italiji.

Greta Garbo

Rođena u Švedskoj, bila je jedna od prvih evropskih glumica koja je postala vrhunska holivudska zvijezda početkom tridesetih godina. Prije nego što se 1941. penzionisala od glume, iako je imala tek 35 godina, četiri je puta bila nominovana za Oskara. Prema mnogima, njen odlazak u penziju baš u to vrijeme ne može se nazvati slučajnim, pa mnogi vjeruju da je radila kao britanska špijunka tokom Drugog svjetskog rata. Garbo je, prema engleskom spisatelju Čarlsu Hajamu, bila angažovana od strane britanske obaještajne službe, a prema mnogim pričama provodila je brojne razgovore i nekoliko misija za saveznike.

Jedna od navodnih misija bila je pomoći kod prevoza čovjeka koji je trebao da stigne iz Kopenhagena u Britaniju što je uspješno odradila za Vinstona Čerčila i kanadskog špijuna Vilijama Stivensona. Čovjek kome je pomogla bio je Najls Bor, danski fizičar i naučnik. Za vrijeme okupacije Danske od strane Njemačke, on je odbio da pomogne nacističkim vlastima i napustio je državu. Tada je otišao u Alamost, i zanimljivo, pridružio se grupi naučnika koji su radili na atomskoj bombi, na takozvanoj operaciji "Menhetn".

Roald Dal

Tokom svog djetinjstva zasigurno ste pročitali barem jednu knjigu legendarnog dječjeg pisca Roalda Dala. Prvi njegov roman bio je "Gremlini", a nakon toga je uslijedio "Čarli i fabrika čokolade" koji ga je i proslavio. U vrijeme kad je pisao bestselere, špijunirao je SAD za britanske obavještajne službe. Uglavnom, najzabavniji dio cijele ove priče bio je da je Dal bio poslat u Ameriku kako bi potrebne informacije saznao od supruga naftnih tajkuna, pa čak i od kongresmenke Klare But Lus čiji je suprug bio izdavač časopisa "Tajm". Priča postaje zabavnija jer je Dala izmorio njen seksualni apetit pa je britanske obavejštajne službe zamolio da napusti misiju.

Džulija Čajld

Riječ je o poznatoj američkoj kuvarici, autoru i televizijskoj ličnosti koja je Amerikancima približila francusku kuhinju. Džulija Čajld često je u svojim emisijama, od kojih je najpoznatija bila "Francuska kuhinja", djelovala pripito. Nekad manje, nekad više. Tokom Drugog svjetskog rata radila je za OSS kao obavještajac, a organizovala je i usmjeravala podatke saveznicima iz mjesta kao što su Kina i Cejlon. Prije toga radila je kao daktilografkinja u kancelariji za informacije. U OSS-u je upoznala svog supruga Pola. Iako je u kuhinji uvijek pravila nered, bila je precizna i imala je oko za detalje, a dobijala je i nagrade za snalažljivost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana