Oktoberfest otvorio kapije

Agencije
Oktoberfest otvorio kapije

"Oktoberfest", koji je zvanično otvoren u subotu uveče, trajaće do 3. oktobra, a očekuje se da će 184. izdanje festivala posjetiti oko šest miliona ljudi.

Cijene krigle piva ove godine su veće za 25 centi u odnosu na prošlu, tako da krigla košta 10,95 evra. Posjetioce obezbjeđuje i veći broj pripadnika bezbjednosnih snaga zbog straha od eventualnih napada.

Prvi festival piva u Minhenu održan je 1810. godine, a to je bilo sveopšte narodno veselje povodom vjenčanja princa Ludviga. Ali, ljudima se ova fešta svidjela, pa su nastavili da se okupljaju iz godine u godinu.

U početku se za "Oktoberfest" pretežno vezuju konjičke trke i streličarenje. Bilo je više vrteški i zabavnih sadržaja nego piva. Tek 1896. liciderska srca, luna-parkovi, streličari i rastrčani konji odlaze u drugi plan, a na scenu stupaju megalomanske šatre pod kojima se i dan-danas pije oko 11 miliona litara piva godišnje.

Žene koje odluče da idu na "Oktoberfest" treba da zaborave na visoke potpetice jer su svi podovi klizavi od prosutog piva. Iako šatre imaju daščane podove, ovaj festival je opštenarodno veselje. Pivo se prosipa svuda, sve je ljepljivo i svuda vlada gužva.

Tradicionalna nošnja je skupa i oni koji su već bili tamo savjetuju da je nije pametno uzimati u Minhenu tokom trajanja festivala. Gledajte da nosite što je moguće manje stvari. Samo u 2016. godini ljudi su izgubili 660 novčanika, 580 pasoša, 410 telefona, 250 naočara, 220 ključeva, pa čak i 25 djece i jednu baku. Na svu sreću, baka i djeca su bezbjedno vraćeni starateljima.

Radnim danima se može očekivati opuštenija atmosfera jer vikendom uglavnom dolaze medijske ekipe, zatim fudbaleri Bajerna i druge slavne ličnosti. Radno vrijeme točilica je radnim danima od 10 do 22.30, a vikendom i praznicima od devet do 22.30. A pored velikih šatri koje mogu da prime i do 10.000 ljudi, postoje manje koje su predviđene za nekoliko stotina posjetilaca.

Izabrali veliku ili malu, u svakoj šatri se služi pivo koje je pravljeno u skladu sa minhenskim Zakonom o čistoći piva iz 1487. i njemačkim zakonom iz 1906. godine. Piti isključivo čista piva za Nijemce je stvar ponosa i identiteta. Pivo sa, na primjer, đumbirom nije nešto što možete naći na ovom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana