Октоберфест отворио капије

Агенције
Октоберфест отворио капије

"Октоберфест", који је званично отворен у суботу увече, трајаће до 3. октобра, а очекује се да ће 184. издање фестивала посјетити око шест милиона људи.

Цијене кригле пива ове године су веће за 25 центи у односу на прошлу, тако да кригла кошта 10,95 евра. Посјетиоце обезбјеђује и већи број припадника безбједносних снага због страха од евентуалних напада.

Први фестивал пива у Минхену одржан је 1810. године, а то је било свеопште народно весеље поводом вјенчања принца Лудвига. Али, људима се ова фешта свидјела, па су наставили да се окупљају из године у годину.

У почетку се за "Октоберфест" претежно везују коњичке трке и стреличарење. Било је више вртешки и забавних садржаја него пива. Тек 1896. лицидерска срца, луна-паркови, стреличари и растрчани коњи одлазе у други план, а на сцену ступају мегаломанске шатре под којима се и дан-данас пије око 11 милиона литара пива годишње.

Жене које одлуче да иду на "Октоберфест" треба да забораве на високе потпетице јер су сви подови клизави од просутог пива. Иако шатре имају дашчане подове, овај фестивал је општенародно весеље. Пиво се просипа свуда, све је љепљиво и свуда влада гужва.

Традиционална ношња је скупа и они који су већ били тамо савјетују да је није паметно узимати у Минхену током трајања фестивала. Гледајте да носите што је могуће мање ствари. Само у 2016. години људи су изгубили 660 новчаника, 580 пасоша, 410 телефона, 250 наочара, 220 кључева, па чак и 25 дјеце и једну баку. На сву срећу, бака и дјеца су безбједно враћени старатељима.

Радним данима се може очекивати опуштенија атмосфера јер викендом углавном долазе медијске екипе, затим фудбалери Бајерна и друге славне личности. Радно вријеме точилица је радним данима од 10 до 22.30, а викендом и празницима од девет до 22.30. А поред великих шатри које могу да приме и до 10.000 људи, постоје мање које су предвиђене за неколико стотина посјетилаца.

Изабрали велику или малу, у свакој шатри се служи пиво које је прављено у складу са минхенским Законом о чистоћи пива из 1487. и њемачким законом из 1906. године. Пити искључиво чиста пива за Нијемце је ствар поноса и идентитета. Пиво са, на примјер, ђумбиром није нешто што можете наћи на овом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана