Одлазак утемељивачице необавезног шика

Агенције
Одлазак утемељивачице необавезног шика

Креаторка Соња Рикел умрла је јуче у 86. години од посљедица Паркинсонове болести, од које је боловала дуже од 15 година, саопштила је њена кћерка Натали.

Француски предсједник Франсоа Оланд назвао је ову дизајнерку "пионирком чије креације су понудиле женама слободу покрета".

Соња Рикел је отворила прву радњу у Паризу 1968. и убрзо је њен рад постао синоним за стил назван "необавезни шик", чије обиљежје су представљали и женски џемпери веселог колорита, настали у вријеме када се од жена очекивало да носе одјећу "суморних" тонова и сукње. Њене клијенткиње биле су и Брижит Бардо и Одри Хепберн, а њене креације неријетко су се појављивале у најпрестижнијим модним часописима, попут Ела и Вога. Често су је поредили са Коко Шанел, јер је креирала одјећу која се могла носити свакодневно и охрабривала је жене да носе панталоне и пругасти принт, а сматра се да је и захваљујући њеним радом Париз постао важна одредница на "модној мапи".

У раду се водила геслом: "Жене треба да буду екцентричне, заводљиве, мистериозне и да осмисле свој сопствени стил".

Рођена је 25. маја 1930. Имала је двоје дјеце са бившим супругом Семом Рикелом и упркос болести остала је активна у свијету моде. Године 2009. добила је Орден легије части, у знак признања за допринос француској модној индустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана