Њујорчани против Метрополитен музеја због „узнемирујуће сексуализације“

Агенције
Њујорчани против Метрополитен музеја због „узнемирујуће сексуализације“

У јеку сексуалних скандала који потресају Холивуд, једна од највећих музејских институција на свијету суочава се са оптужбама за претјерану „сексуализацију“ једне младе дјевојке.

Чувени њујоршки Метрополитен музеј саопштио је да неће уклонити слику „Тереза сања“ (Thérese Dreaming), француског сликара Балтуса, што је 7.000 затражило у претицији коју су потписали.


Петицију је покренула извјесан Мија Мерил, које је слику описала као „евокативни портрет препубисцентне дјевојке (дјевојке у узрасту непосредно послије пубертета) која се одмара на столици подигнутих ногу, допуштајући свима да виде њен доњи веш“.

Она је назвала узнемирујућим то што музеј свјесно излаже до те мјере сексуализовану слику, имајући у виду „актуелну климу“ у САД. Мерил напомиње и да је Метрополитен, приликом изложбе Балтусових слика 2013. године, истакао знак упозорења да неке слике могу бити „узнемирујуће“ за посјетиоце.

Слика „Тереза сања“ била је дио те изложбе. Мерил истиче да су, управо због тога, природа Балтусових дјела, као и њихове импликације у специфичном тренутку, добро познате челницима музеја.

Метрополитен је у недјељу издао саопштење у коме се наводи да ће слика остати изложена у актуелној поставци, уз напомену да су „овакви тренуци права прилика да се поведе разговор“, преноси Њујорк пост.

Иначе, званични музејски опис дјела „Тереза сања“ Балтазара Клосовског де Рола, познатог под умјетничким именом Балтус, наводи да је „Тереза Бланшард, иначе Балтусова комшиница, имала 12 или 13 година, када је позирала за слику“.

Покојног сликара су и раније испитивали за „провокативне позе“ у којима слика младе дјевојке, на шта је он одговарао да „оне тако сједе“.

У свом приказу изложбе из 2013. године, ликовни критичар Питер Шелдал је написао:

„Не силази ми с ума мисао Оскара Вајлда: 'Лош човјек је врста која се диви невиности.'„

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана