Не смијем да гледам доле, круна може да ми сломи врат

Агенције
Не смијем да гледам доле, круна може да ми сломи врат

Говорећи први пут о свом крунисању прије 65 година, британска краљица Елизабета II открила је колико је била неудобна вожња на тој церемонији и како је, носећи круну, ризиковала да "поломи врат".

Вожњу у позлаћеној кочији тешкој четири тоне, од Бакингемске палате до Вестминистерске опатије, у којој су сви британски монарси крунисани од 1066. године, краљица је описала као "ужасну", истичући да круна "није баш удобна", преноси Ројтерс.


У разговору са коментатором краљевске породице Алистером Брусом за телевизију Би-Би-Си, изјавила је да, док се круна носи, "не смијете да погледате доле".

Брус је новинарима објаснио да у овом неуобичајеном интервјуу, "Ви краљици не постављате директна питања, већ изнесете коментар, на који затим она одговара".

Брианска краљица, која сада има 91 годину, имала је само 25 када је ступила на престо, након смрти свог оца Џорџа Шестог, 1952. године, а крунисана је годину дана након тога, 2. јуна 1953.

"То је, претпостављам, врста почетка живота као правог суверена. То је заправо нека врста промоције витештва и чињења ствари на старомодан начин. Видјела сам једно крунисање (свог оца, 1937. године), а онда сам у слиједећем ја била крунисана, што је прилично изузетно", рекла је краљица.

Присјећајући се тог свечаног дана, краљица је открила и колико се мучила са свиленом хаљином за крунисање која је била прекривена дијамантима, златом и сребром.

"Сјећам се тренутка када сам ходала по теписима, нисам уопште могла да се помјерим", рекла је.

Она је за ту прилику носила двије круне: Круну Светог Едварда од 2,2 килограма, коју од тада никада више није ставила на главу, и дијамантску Империјалну државну круну, коју носи приликом званичних догађаја као што је почетак рада парламента, гдје јавно чита програм британске владе.

"Не можете да погледате доле, на текст, морате главу да држите усправно. Јер, ако то урадите, сломићете врат и круна ће пасти", рекла је краљица осмјехујући се, и додала: "Тако да круне доносе и неке непријатности, осим тога што су прилично важне ствари".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана