Mis Australije stigla kući u Gradišku FOTO

Milan Vujić
Mis Australije stigla kući u Gradišku FOTO

Gradiščanka Radmila Borković (23) ponijela je laskavu titulu najljepše žene na izboru za mis Australije 2015, održanom prošlog mjeseca u Sidneju.

Dijete oca Srbina i majke Filipinke, inače rodom iz Turjaka kod Gradiške, s ponosom ističe svoje srpsko porijeklo i da voli srpsku tradiciju i običaje.

- Posebno bitan je osjećaj da ovom pobjedom daješ doprinos u promociji korijena i kulture, što me čini izuzetno srećnom - kaže najljepša djevojka Australije Radmila Borković.

Ona navodi da se prije nije vidjela u jednom ovakvom takmičenju, ali je pristala zato što je akcenat stavljen upravo na promovisanje različitih kultura u Australiji.

Žiri je, osim izgleda učesnica na sceni, tražio i mnoge druge sposobnosti, a mlada Srpkinja je žiri i publiku u finišu takmičenja oduševila pjesmom "Strepnja" Desanke Maksimović.

- Volim poeziju Desanke Maksimović, a posebno me dotakla pjesma o stradanju đaka tokom Drugog svjetskog rata. S obzirom na činjenicu da je moj otac iz potkozarskog sela, gdje nam je dosta rodbine stradalo, zavoljela sam tu poeziju. Žiriju sam čitala pjesmu "Strepnja", prvo rečenicu na srpskom, pa zatim na engleskom, što im se jako svidjelo i možda je upravo taj moment bio presudan da pobijedim - priča najljepša djevojka Australije.

Kako kaže, želi da nastavi stopama svog pokojnog oca kada je u pitanju humanitarni rad na području RS.

Radmila Borković je srpsko-filipinskog porijekla, od oca Đorđa iz Turjaka kod Gradiške i majke Sanise sa Filipina, a putevi su im se ukrstili u Australiji osamdesetih godina.

- Veoma sam ponosna na svoje srpsko porijeklo. Obje kulture su mi veoma važne i na neki način veoma slične, jer Srbi i Filipinci cijene svoje familije, tradiciju, kulturu i običaje. Moji roditelji su sa sestrom Melisom šest godina živjeli u Turjaku, gdje je mama naučila da veoma dobro sprema srpska jela - priča Radmila, koja se nakon posjete rodnom kraju vraća u Australiju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana