Мис Аустралије стигла кући у Градишку ФОТО

Милан Вујић
Мис Аустралије стигла кући у Градишку ФОТО

Градишчанка Радмила Борковић (23) понијела је ласкаву титулу најљепше жене на избору за мис Аустралије 2015, одржаном прошлог мјесеца у Сиднеју.

Дијете оца Србина и мајке Филипинке, иначе родом из Турјака код Градишке, с поносом истиче своје српско поријекло и да воли српску традицију и обичаје.

- Посебно битан је осјећај да овом побједом дајеш допринос у промоцији коријена и културе, што ме чини изузетно срећном - каже најљепша дјевојка Аустралије Радмила Борковић.

Она наводи да се прије није видјела у једном оваквом такмичењу, али је пристала зато што је акценат стављен управо на промовисање различитих култура у Аустралији.

Жири је, осим изгледа учесница на сцени, тражио и многе друге способности, а млада Српкиња је жири и публику у финишу такмичења одушевила пјесмом "Стрепња" Десанке Максимовић.

- Волим поезију Десанке Максимовић, а посебно ме дотакла пјесма о страдању ђака током Другог свјетског рата. С обзиром на чињеницу да је мој отац из поткозарског села, гдје нам је доста родбине страдало, завољела сам ту поезију. Жирију сам читала пјесму "Стрепња", прво реченицу на српском, па затим на енглеском, што им се јако свидјело и можда је управо тај момент био пресудан да побиједим - прича најљепша дјевојка Аустралије.

Како каже, жели да настави стопама свог покојног оца када је у питању хуманитарни рад на подручју РС.

Радмила Борковић је српско-филипинског поријекла, од оца Ђорђа из Турјака код Градишке и мајке Санисе са Филипина, а путеви су им се укрстили у Аустралији осамдесетих година.

- Веома сам поносна на своје српско поријекло. Обје културе су ми веома важне и на неки начин веома сличне, јер Срби и Филипинци цијене своје фамилије, традицију, културу и обичаје. Моји родитељи су са сестром Мелисом шест година живјели у Турјаку, гдје је мама научила да веома добро спрема српска јела - прича Радмила, која се након посјете родном крају враћа у Аустралију.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана