Краљица Елизабета и принц Филип славе 70 година брака

Срна
Краљица Елизабета и принц Филип славе 70 година брака

Британска краљица Елизабета, која влада већ 65 година, у понедјељак ће прославити 70. годишњицу брака са принцем Филипом.

Британска престолонасљедница принцеза Елизабета удала се за морнаричког официра Филипа Моунтбатена у лондонској Вестминстерској опатији 20. новембра 1947. године, само двије године након завршетка Другог свјетског рата.

Седамдесет година након тог раскошног вјенчања, краљица Елизабета и њен 96-годишњи супруг прославиће платинасту годишњицу брака у породичном кругу у дворцу Виндзор, преносе британски медији. Како је најављено, јавних обиљежавања неће бити.

Принц Филип има краљевски „педигре“ и без Елизабете. Његов дјед по оцу био је грчки, а по мајци дански краљ. Рођен је на Крфу 1921. године, али је његова породица протјерана из Грчке док је био дијете и настанила се у Британији.

Елизабети је у 65-годишњој владавини, најдужој у британској историји, био главни ослонац. Он јој је 1952. саопштио вијест да је умро њен отац и да је постала краљица.

- Једна од тајни овог врло, врло дугог брака је чињеница да је Филип увијек сматрао да му је главна дужност да подржава краљицу, да јој помогне како год може и зна - казао је Ројтерсу историчар Хјуго Викерс.

Пар се први пут срео на вјенчању Филипове рођаке, грчке принцезе Марине и Елизабетиног ујака, војводе од Кента. Будућа краљица тада је била још дјевојчица. Годинама касније почели су да се интензивније друже, а вјеридбу су објавили у јулу 1947.

Четири мјесеца касније одржано је вјенчање, а пошто се Британија још опорављала од рата, раскошна церемонија била је у оштрој супротности са ондашњом британском свакодневицом обиљеженом несташицама.

И док је вјенчање њеног унука Вилијама и Кејт Мидлтон 2011. године у телевизијском преносу пратило двије милијарде људи, Елизабетину свечаност је пратило „само“ 200 милиона радијских слушалаца иако је дио вјенчања снимљен на црно-бијелом филму.

Иако су као и сви брачни парови имали успона и падова, Елизабета и Филип успјели су да избјегну неприлике какве су троје од њихово четворо дјеце довеле до развода бракова.

Принц Филип, којем је посљедњих година нарушено здравље, у августу се повукао са свих јавних дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана