Kralj piraterije uskoro bi mogao da postane milijarder

Glas Srpske
Kralj piraterije uskoro bi mogao da postane milijarder

Velington - Kim Dotkom, kontroverzni njemački programer i osnivač propale internet imperije "Megaaploud", uprkos činjenici da mu se na teret stavljaju ozbiljna krivična djela i da je 2014. godine bankrotirao, očigledno uživa u životu

Kim Šmic, kako se zvao do 2005. godine, prije nego što je i zvanično postao Dotkom, po drugi put je stao na ludi kamen, a smislio je i kako da zaradi, ni manje ni više, nego milijardu dolara.

Kim Dotkom, kojeg je 2012. godine uhapsila novozelandska policija u saradnji sa FBI-jem nakon dramatičnog upada na njegovo novozelandsko imanje vrijedno 24 miliona dolara, oženio se 23-godišnjom Elizabet Doneli.

On je na "Tviteru" objavio fotografije sa vjenčanja. Dotkom inače ima petoro djece, jedno iz prvog braka. Od bivše djevojke, filipinske manekenke Mone, s kojom ima četvoro djece, 43-godišnji Dotkom razveo se 2014. godine.

- Ona je moja žena iz bajke. Presrećan sam - napisao je ispod fotografije sa suprugom i zahvalio prijateljima, porodici, rodbini i svojoj djeci, kao i Novom Zelandu, gdje živi.

Uz fotografije sa vjenčanja kontroverzni programer najavio je tužbu protiv novozelandske vlade zbog "uništenja i zapljene imovine" tokom hapšenja 2012. godine i traži odštetu od najmanje milijardu dolara. Kim trenutno vodi pravnu bitku u pokušaju da spriječi izručenje u SAD.

Amerika Dotkoma i njegove saradnike tereti za prevaru, pranje i pronevjeru novca i kršenja autorskih prava. Ilegalnom razmjenom zaštićenog materijala Dotkom je navodno oštetio vlasnike autorskih prava za pola milijarde dolara.

Sud u Novom Zelandu odlučio je u februaru da ne može da bude izručen zbog kršenja autorskih prava, ali zbog prevare može. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana